ua en ru

Прем'єр Румунії обіцяє скасувати закон про амністію корупціонерів після акцій протесту

Прем'єр Румунії обіцяє скасувати закон про амністію корупціонерів після акцій протесту Фото: антиурядові протести в Румунії

Відповідне позачергове засідання кабміну відбудеться вже в неділю, 5 лютого

Прем'єр-міністр Румунії Сорін Гріндяну заявив про готовність скасувати закон про амністію корупціонерів, який спричинив масові протести в країні. Про це він йшлося в його телезверненні в штаб-квартирі, передає Reuters.

За його словами, уряд Румунії проведе позачергове засідання, в рамках якого розгляне скасування указу про декриміналізацію частини корупційних злочинів. При цьому засідання кабміну відбудеться вже в неділю, 5 лютого.

"Ми будемо проводити позачергове засідання в неділю, щоб скасувати указ, зняти його, ви розумієте", - пообіцяв Гріндяну.

Він також уточнив, що такі заходи вживаються румунською владою для того, щоб "знайти законний спосіб переконатися, що закон (про пом'якшення покарання для корупціонерів) не набув чинності".

Повідомляється, що цю заяву глава уряду Румунії зробив після того, як близько 140 тис. демонстрантів протестували проти закону "за два кроки" від його офісу.

Раніше, 4 лютого, румунський телеканал Digi24 повідомив про те, що кількість учасників антиурядових демонстрацій у Румунії досягла 300 тис. осіб. Така кількість людей не виходила на вулиці румунських міст із часу повалення диктатора Наколае Чаушеску в 1989 році.

Невдоволення громадян Румунії викликало рішення нового уряду республіки оголосити широку амністію, а також внести зміни до кримінального кодексу та значно пом'якшити покарання для корупціонерів. На думку протестувальників, у результаті цього на свободу вийдуть корумповані чиновники і політики.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в столиці Румунії місті Бухарест на акції протесту проти уряду вийшли понад 100 тис. осіб.