ua en ru

Прем'єр РФ вважає владу України винною в катастрофі Boeing на Донбасі

Прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв вважає владу України винною в катастрофі лайнера "Малайзійських авіаліній" Boeing на Донбасі.

Прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв вважає владу України винною в катастрофі лайнера "Малайзійських авіаліній" Boeing на Донбасі. Про це глава російського уряду заявив в інтерв'ю американському телеканалу CNBC.

"Я не є експертом в області розслідування авіакатастроф, але можу сказати кілька речей: за катастрофу в небі над територією своєї держави відповідає саме ця держава - просто виходячи з норм міжнародного права. Я не знаю, що сталося, ще раз кажу, це питання експертам. Хочу лише сказати, що це важка, страшна катастрофа, просто біда. Величезна. Але нехай експерти проведуть всі необхідні слухання і розслідування. Покладати відповідальність на яку-небудь сторону ніхто не має права. А Росія взагалі тут ні до чого", - заявив він.

Медведєв пояснив, що українську владу слід вважати винною в катастрофі малайзійського лайнера вже через те, що вона не змінила маршрут польоту лайнера над територіями, які вона не контролювали і де йшли бойові дії.

"Але якщо ви хочете знати мою думку не тільки як прем'єра, а просто навіть як фахівця у галузі права, то Україна несе всю повноту відповідальності за всі льотні події, що трапилися в її небі. А якщо в якийсь момент Україна не контролювала частину своєї території, то тоді владі України потрібно було набратися мужності і сказати: знаєте, ми не контролюємо ці райони - у нас там бойові дії, і ми просимо змінити польотні карти. Вони цього не зробили, і з точки зору міжнародного авіаційного права це найтяжчий злочин", - заявив російський прем'єр.

Зазначимо, 13 жовтня 2014 р. співробітники рятувальних служб та міжнародні експерти відновили пошуки тіл і особистих речей пасажирів на місці аварії малайзійського лайнера в Донецькій області.

Нагадаємо, за даними Організації об'єднаних націй за 3 жовтня, в Нідерландах опізнані 262 жертви аварії малайзійського Boeing-777 на Донбасі.

Boeing-777 Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав аварії увечері 17 липня. Лайнер впав в околицях села Грабово Донецької області. На борту перебували 298 чоловік, всі вони загинули. На місці аварії малайзійського Boeing працювали понад сто міжнародних експертів.