ua en ru

Прем'єр Японії активізує переговори з РФ щодо південної частини Курил

Прем'єр Японії активізує переговори з РФ щодо південної частини Курил Фото: Сіндзо Абе

Сіндзо Абе сподівається на повернення південних Курильських островів

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе висловив намір вести наполегливі переговори з Росією, спрямовані на "повернення північних територій", як у Токіо називають південну частину Курильських островів. Про це він заявив на зустрічі з мером міста Немуро, передає ТАСС.

"З закінчення війни минуло вже 70 років, проте, на жаль, північні території не повернуті і проблема не вирішена. Хотілося б і надалі вести тривалі переговори, спрямовані на повернення північних територій і укладення мирного договору. Будемо займатися цим всіма силами уряду, щоб втілити в життя потаємну мрію колишніх жителів островів", - сказав Абе.

Значна частина колишніх японських мешканців південних Курил і їх нащадків проживає в районі міста Немуро.

Раніше генеральний секретар кабінету міністрів Японії Есихидэ Суга повідомив, що Токіо відреагує по дипломатичних каналах на зроблену 1 грудня заяву міністра оборони РФ Сергія Шойгу про будівництво додаткової військової інфраструктури на островах Ітуруп і Кунашир Великої Курильської гряди.

Територіальний спір про приналежність південних Курильських островів (в Японії "Проблема північних територій") є неврегульованим з часу закінчення Другої світової війни. Після війни всі Курильські острови були включені до складу СРСР, проте належність островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групи островів Хабомаї оспорюється Японією. Росія не визнає сам факт наявності територіальної суперечки з Японією.

Зазначимо, на острові Ітуруп знаходиться найбільше в світі родовище ренію у вигляді мінералу рениита, яке має величезне економічне значення. На островах є зони можливого нефтегазонакопления, можливо наявність золота.