ua en ru

Прем’єр Польщі виступив за заборону організацій, що пропагують тоталітаризм

Прем’єр Польщі виступив за заборону організацій, що пропагують тоталітаризм Фото: прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький (flickr.com/premierrp)

Матеуш Моравєцький заявив, що Польща не повинна демонструвати ані найменшої толерантності до "гітлерівської, нацистської, фашистської або комуністичної символіки"

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький виступає за повну заборону організацій, які пропагують тоталітарні режими. Про це повідомляє "Польське радіо".

"Організації, які прославляють німецький нацизм чи інший тоталітарний режим, а також використовують їхню символіку, мають бути оголошені поза законом, а молодь, яка практикує таке, повинна бути покарана", - сказав Моравєцький.

З його слів, польська держава не повинна демонструвати ані найменшої толерантності до "гітлерівської, нацистської, фашистської або комуністичної символіки".

Такі висловлювання є реакцією на журналістське розслідування телеканалу TVN про діяльність окремих націоналістичних груп Польщі. Зокрема, на записах прихованою відеокамерою видно, як неонацисти з організації "Гордість і сучасність" виголошують тости "За Адольфа Гітлера і нашу батьківщину, кохану Польщу", "вівтар" із Гітлером, а також частування тортом з мотивами прапора Третього рейху.

Як зазначає видання, безпосередньо після трансляції телерепортажу генеральний прокурор Польщі Збігнєв Зьобро доручив розпочати слідство у справі про публічну пропаганду тоталітарного ладу.

Польські органи правопорядку вже провели перші затримання.

У будинках учасників зустрічі, які відзначали день народження Гітлера, слідчі виявили прапори, нашивки, емблеми та публікації з нацистською символікою, а також пістолет калібру 8 мм і 16 набоїв.

Нагадаємо, Інститут національної пам'яті Польщі (IPN) склав список із 1600 членів СС, які працювали в концентраційних таборах на території країни і можуть бути ще живі до теперішнього часу, Польща сподівається знайти цих людей і притягти їх до суду.