ua en ru

Прем'єр Молдови: Кишинів диверсифікує джерела закупівлі газу, щоб не залежати тільки від "Газпрому"

Молдавія диверсифікує джерела закупівлі природного газу, щоб не залежати повністю тільки від єдиного його нинішнього постачальника - ВАТ "Газпром". Як повідомили в молдовському уряді, про це заявив прем'єр-міністр країни Володимир Філат в ході засідання урядової комісії з оздоровлення ситуації в енергетичному комплексі.

Прем'єр Молдови доручив відповідальним особам, залученим у будівництво магістрального газопроводу Унгени-Ясси, який забезпечить взаємопідключення національних газотранспортних систем Молдови та Румунії, дотримуватися обумовлених раніше термінів реалізації даного проекту. Філат підкреслив, що Молдова повинна реалізувати проект до кінця 2012 р., щоб підключитися до європейської газової системи і отримати в майбутньому доступ до альтернативних поставок "блакитного палива" в рамках проектів Nabucco і AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) для зміцнення своєї енергетичної безпеки.

Нагадаємо, 3 березня 2012 р. в ході минулого в Яссах (Румунія) першого спільного засідання урядів Молдавії і Румунії сторони домовилися до кінця 2012 р. завершити будівництво магістрального газопроводу Унгени-Ясси. Вартість його будівництва оцінюється приблизно в 19 млн євро. Планується, що газопровід буде побудований за фінансової підтримки Європейського союзу в рамках програми прикордонного співробітництва Молдавії і Румунії.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що Україна домовилася з Молдовою про реалізацію спільних проектів у сфері енергетики для зниження залежності від поставок російського природного газу.