ua en ru

Прем’єр-міністр Польщі Ева Копач представила свій новий уряд

Майбутня прем'єр-міністр Польщі Ева Копач представила свій новий уряд.

Майбутня прем'єр-міністр Польщі Ева Копач представила свій новий уряд. Про це повідомляє "Польське радіо".

Так, Цезари Ґрабарчик займе посаду міністра юстиції замість Марка Бєрнацького, а Ґжеґож Схетина - глави МЗС замість Радослава Сікорського, котрий офіційно був представлений кандидатом на посаду маршала Сейму. Міністерство регіонального розвитку після Ельжбєти Бєньковської очолить колишня член президії Польських державних колій Марія Вашяк. Місце Бартломея Сєнкєвіча в МВС займе депутат від Громадянської платформи Тереза Пьотровська, а Анджей Галіцький замінить Рафала Тжасковського на посаді міністра адміністрації та цифризації.

Окрім того, Януш Пєхоціньський залишається віце-міністром та міністром економіки. Другим віце-міністром буде міністр оборони Томаш Сємоняк.

Решта міністрів зберегли свої посади.

Як зазначає видання, під час представлення уряду майбутня прем'єр не захотіла розмовляти на тему програми уряду, заявивши, що говоритиме про неї під час свого експозе в Сеймі. Єдине питання, на вдалося отримати відповідь - це закордонна політика. Копач виразно наголосила, що Польща не буде на передовій серед країн, що домагатимуться постачання зброї в Україну. Вона заявила, що політика її уряду буде виваженою як у питанні конфлікту на сході, так і у питанні Ісламської держави.

Копач також повідомила, що щодо України польський уряд буде провадити єдину політику з ЄС і не форсуватиме власну позицію. Вона підкреслила, що Польща не повинна "бути учасником гонки цього збройного конфлікту". При цьому на запитання щодо участі Польщі в коаліції проти Ісламської держави, вона також висловила стриманість, підкресливши, що якщо вже Польща і має брати участь у якомусь збройному конфлікті, то українське питання є більш пріоритетним.

Зазначимо, Ева Копач має виступити із офіційною промовою в Сеймі 1 жовтня 2014 р. Тоді ж відбудеться голосування про вотум довіри для уряду.

Нагадаємо, Президент Польщі Броніслав Коморовський призначив Єву Копач на посаду прем'єра країни.

9 вересня 2014 р. польський прем'єр Дональд Туск подав у відставку у зв'язку з йогообранням на пост голови Європейської ради 30 серпня на саміті ЄС у Брюсселі.