ua en ru

Прем'єр-міністр Молдови Філат отримав Премію Свободи, що присуджується Атлантичною радою США

Прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат отримав Премію Свободи, що присуджується Атлантичною радою Сполучених Штатів Америки. Як повідомили в молдавському уряді, ця нагорода була вручена йому на форумі Global Wroclaw 2011 в польському м. Вроцлаві, передає РБК. Як зазначив у ході церемонії її вручення колишній прем'єр-міністр Польщі, а нині голова Економічної ради при прем'єр-міністрі Польщі Ян Білецький, ця премія була присуджена Філату за обнародувані ним реформи і проявлену політичну зрілість. Білецький підкреслив, що в Молдові, як і в Польщі раніше, відбуваються одночасно політичні та економічні реформи, висловивши надію на те, що Молдова, як і Польща, доб'ється успіху в ході їх впровадження.
У свою чергу, Філат відзначив, що цю Премію Свободи заслужив народ Молдови, особливо, представники молодого покоління, які два роки тому вийшли на вулиці, щоб змусити тодішній комуністичний режим проводити вільні і справедливі вибори. Філат сказав, що, перебуваючи в опозиції, він піддавався переслідуванням, але ніколи не біг ховатися, а використовував будь-яку можливість, щоб встати і боротися проти порушень основних прав громадян і обмеження їх свободи. Однак, за словами Філата, саме громадяни Молдови вели важкий бій за демократію і свободу.
Премія Свободи присуджується з 2009 р. за вагомий внесок у просування демократичних цінностей. Філат отримає цього року премію поряд з американським сенатором Джоном Маккейном, міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським, польським журналістом і істориком Адамом Мічніком, а також лідерами демократичних рухів Білорусії і Єгипту. У минулому році лауреатами Премії Свободи стали колишній генеральний секретар НАТО і верховний представник ЄС по загальній зовнішній політиці і політиці безпеки Хав'єр Солана, голова Європарламенту Єжи Бузек, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський, а першими Премію Свободи отримали держсекретар США Хілларі Клінтон, міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле, мер Берліна Клаус Воверайт, адмірал Джеймс Ставрідіс, а також Лех Валенса та Вацлав Гавел.
Атлантична рада - один з найбільших експертно-аналітичних центрів у Вашингтоні, за своїм статутом покликаний сприяти розвитку відносин між США і Європою. Організація виникла в 1961 р. в США, об'єднавши низку цивільних ініціатив, які підтримували Атлантичний альянс. Вона займається питаннями міжнародної політики і безпеки, європейської інтеграції.