ua en ru

Прем'єр-міністр Іраку заявив, що його країна як і раніше зацікавлена ​​в присутності американських військових радників

Прем'єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі має намір продовжувати переговори з США про збереження місії військових радників після виведення іноземних військ з країни, передає Reuters. На думку іракського керівника, присутність радників в значній мірі прискорить процес формування та становлення національних збройних сил і служб безпеки.
Дана заява зроблена після того, як напередодні президент США Барак Обама заявив про повне виведення з Іраку контингенту американських військ, так як сторонам, американській та іракській, не вдалося досягти угоди про правовий статус американських військових у випадку продовження часу їх перебування.
"Ірак шукатиме можливості продовжити переговори щодо збереження місії американських військових радників, їх часу знаходження і яким чином вони будуть здійснювати свою діяльність", - йдеться в заяві прем'єр-міністра.
У свою чергу державний секретар США Гілларі Клінтон зазначила, що, незважаючи на рішення про виведення військ, вона вірить у майбутнє становлення демократії в Іраку.
"Навіть коли наші війська повернуться додому, в США вважають, що в майбутньому Ірак чекає безпеку і стабільність. Це означатиме кінець війни і початок наших нових взаємин", - заявила держсекретар.
Збройні сили США перебувають в Іраку починаючи з весни 2003 р., коли адміністрація Джорджа Буша-молодшого прийняла рішення про військове вторгнення в країну з метою повалення Саддама Хусейна. Згідно з поточними планами Білого дому, останній американський солдат повинен покинути Ірак до настання 1 січня 2012 р.