ua en ru

Прем'єр Албанії не виключає об'єднання з Косово

Прем'єр Албанії не виключає об'єднання з Косово Фото: прем'єр-міністр Албанії Еді Рама

Рама вважає, що союз з Косово - єдиний спосіб забезпечити мир на Балканах

Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама заявив, що не виключає союзу між Албанією і Косово у тому випадку, якщо для Західних Балкан зникнуть перспективи членства в Європейському Союзі, передає POLITICO.

Повідомляється, що деякі албанські націоналісти хотіли б, щоб Албанія об'єдналася з Косово. Найбільша опозиційна партія Косово хоче провести референдум про створення союзу з Албанією, хоча це суперечить конституції Косово.

Рама вважає, що союз з Косово - це єдиний спосіб забезпечити мир на Балканах.

"Єдиний спосіб утримати Балкани у цьому мирному і продуктивному режимі - це зберігати шлях в ЄС відкритим, зберігати ясну перспективу, зберегти позитивні емоції у ставленні до ЄС. Ніхто не хотів би повернутися одне до одного у пошуках маленьких союзів, всі хотіли б об'єднатися у великому союзі. Але якщо немає надії, немає перспективи, немає місця, то, звичайно, маленькі союзи можуть відбутися", - сказав Рама.

Багато хто побоюється, що союз між Косово і Албанією може призвести до нових потрясінь на Балканах, які в 90-ті роки призвели до війни. Рама стверджує, що союз з Косово - це не його бажання, а "можлива альтернатива закритим дверям Європейського Союзу".

Нагадаємо, раніше голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що вихід інших країн з Європейського союзу і подальший розпад ЄС може призвести до початку нової війни на Західних Балканах.