ua en ru

Передвиборні обіцянки Путіна обійдуться в 0,5-1,5% ВВП щорічно протягом наступних 6 років, - СБ

Передвиборні обіцянки обраного Президента, глави уряду РФ Володимира Путіна призведуть до додаткового підвищення витрат бюджету на 0,5-1,5% ВВП щорічно протягом наступних 6 років. Така оцінка наводиться в доповіді Світового банку (СБ), присвяченій економіці РФ. При цьому СБ відзначає, що ці витрати не враховані в середньостроковому проекті федерального бюджету на 2012-2014 рр.

На думку експертів організації, додатковий тиск на бюджет у бік збільшення витрат пов'язаний з масштабною програмою модернізації збройних сил, зобов'язаннями щодо підвищення грошового забезпечення та пенсійного забезпечення військовослужбовців і співробітників інших силових відомств.

Крім того, передбачено підвищення витрат на ремонт дорожньої мережі в 2013 р. Прогнозується також збільшення витрат на федеральні трансферти в позабюджетні фонди та заходи соціальної політики з 5,8% ВВП в 2011 р. до 7,5% ВВП до 2013 р. Згідно із середньостроковими планами уряду на 2012-2014 рр., ці додаткові витрати складуть понад 4% ВВП.

При цьому в середньостроковому періоді прогнозується продовження скорочення видобутку нафти, що в найближчі три роки призведе до зниження нафтових доходів майже на 2% ВВП.

Крім того, вказує СБ, на вирішення проблем вікової інфраструктури Росії будуть потрібні додаткові кошти крім асигнувань, передбачених у проекті бюджету.

В той же час, говориться в доповіді СБ, бюджетна економія від зміни пріоритетів витрат може скласти близько 3,3% ВВП. Частини цієї економії передбачається досягти за рахунок скорочень за статтями загальнодержавних питань і витрат на національну економіку, при цьому істотна економія може бути отримана за рахунок передачі повноважень з надання послуг охорони здоров'я, освіти і ЖКГ організаціям за рамками федерального бюджету.

СБ також зазначає, що у федеральному бюджеті на 2012-2014 рр. передбачені деякі заходи щодо розширення ненафтогазової дохідної бази, що включають підвищення акцизів на алкоголь і тютюнові вироби, а також передачу на федеральний рівень доходів від держмита за реєстрацію автотранспортних засобів.

Раніше помічник Президента РФ Аркадій Дворкович оцінив додаткові витрати, які будуть потрібні на реалізацію пропозицій, викладених прем'єром у своїх передвиборних статтях, в 1,5% ВВП. Мінфін РФ вважає, що вони обійдуться бюджету в 2% ВВП, а експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch - 8%. При цьому міністр економічного розвитку РФ Ельвіра Набіулліна повідомила, що пропозиції Путіна "можуть дати додатковий ефект для економіки РФ в 0,4-0,9% ВВП протягом найближчих трьох років".

Нагадаємо, вибори Президента Росії пройшли 4 березня. За результатами обробки 100% протоколів на виборах Президента РФ прем'єр-міністр, кандидат від "Єдиної Росії" Володимир Путін набрав 63,60% голосів, забезпечивши собі перемогу в першому турі.