ua en ru

Представники США та Ізраїлю в МАГАТЕ зажадали від Сирії розкрити дані про напрацювання в атомній сфері

Представники США та Ізраїлю в Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) зажадали від Сирії надати агентству всю необхідну інформацію про передбачувані напрацювання Дамаска в ядерній сфері. Питання про непрояснених аспектах сирійської атомної програми був піднятий представниками США та Ізраїлю Джозефом Макманусом і Ехудом Азулаем на закритому засіданні ради керуючих агентства 12 вересня, повідомляє Reuters з посиланням на неназваних дипломатів.

"У ядерній сфері уряд Сирії не викликає більше довіри, ніж в питанні хімічної зброї", - заявив Азулай на засіданні МАГАТЕ, а, за словами Макмануса, "невиконання Сирією зобов'язань перед МАГАТЕ буде залишатися предметом серйозного занепокоєння до тих пір, поки агентство не зможе вирішити всі питання з приводу мирного або не зовсім мирного характеру сирійської ядерної програми".

На сьогоднішній день в центрі уваги міжнародного співтовариства знаходиться питання про хімічну зброю Сирії. За час сирійської громадянської війни кілька разів надходили відомості про застосування бойових отруйних речовин проти мирного населення. Остання хімічна атака, що мала місце 21 серпня, переповнила чашу терпіння західних держав, які почали загрожувати режиму сирійського Президента Башара Асада військовими ударами. Розрядити обстановку вдалося Росії, яка запропонувала в якості альтернативи військовій операції план добровільного хімічного роззброєння Сирії.

Сирійський "хімічний" питання відвів на задній план проблему ядерних напрацювань Дамаска, викликають підозри у МАГАТЕ. З 2001 р. агентство володіє інформацією про секретному будівництві на сході Сирії ядерного реактора (об'єкт "Аль-Кібар"). У 2007 р. цей об'єкт був знищений в ході спецоперації військово-повітряних сил Ізраїлю. У червні 2008 р. інспектори МАГАТЕ змогли відвідати підозрілий об'єкт, який Сирія називає звичайної військовою базою, однак після цього Дамаск закрив фахівців МАГАТЕ доступ до об'єкта. За непідтвердженими даними, в даний час район "Аль-Кібар" знаходиться під контролем сирійських повстанців.

За даними американського дослідницького центру Institute for Science and International Security (ISIS), в даний час Сирія не веде активних секретних розробок в атомній галузі, проте влада країни можуть приховувати докази, що відносяться до минулих таємним зусиллям щодо отримання ядерної зброї.