ua en ru

Представники посольства США і CANADEM поставили під сумнів необхідність присутності міліції на виборчих дільницях

4 жовтня відбулася зустріч міжнародних спостерігачів, які прибули для моніторингу виборів до Верховної Ради України з представниками Міністерства внутрішніх справ і Центральної виборчої комісії. Про це повідомляє прес-служба Міжнародної організації зі спостереження за виборами CIS-EMO.

В ході спілкування міністр Віталій Захарченко розповів присутнім про принципи забезпечення безпеки в день голосування, особливо підкресливши, що міліція ні в якому разі не буде втручатися в сам процес волевиявлення українських виборців. Всього 28 жовтня на виборах буде задіяно 65-70 тис. співробітників МВС України.

Присутні на зустрічі представники посольства США і канадської моніторингової місії CANADEM поставили під сумнів саму необхідність присутності міліції на виборчих дільницях. Однак наведені факти можливих порушень на дільницях, у тому числі хуліганського характеру, з боку суб'єктів виборчого процесу, схоже, розвіяли їхні сумніви.

Секретар Центральної виборчої комісії України Тетяна Лукаш розповіла присутнім про принципи роботи комісії. Її представники можуть самостійно подавати відомості та виявлені порушення виборчого процесу до прокуратури, тим самим прискорюючи усунення даних порушень.

В ході зустрічі представники Міжнародної організації зі спостереження за виборами CIS-EMO вручили заступникові міністра внутрішніх справ України Віктору Ратушняку попередню доповідь місії про вибори в країні, а також домовилися з представницею Фонду Конрада Аденауера Христиною Розенбергер про проведення спільних круглих столів.

Адміністратор місії CIS-EMO Руслан Чіріченко так прокоментував зустріч, що відбулася:

"Вкрай важливо відзначити позицію повної політичної нейтральності, яку демонструє Міністерство внутрішніх справ України. Сподіваємося, що такий позитивний настрій збережеться і в день голосування 28 жовтня на виборчих дільницях країни. Незважаючи на те, що МВС формально не є учасником електорального процесу, очевидно, що правильно і чітко вибудована робота міліції допоможе запобігти можливим порушенням і зробити майбутні вибори максимально відкритими і відображають волевиявлення виборців України".

Читайте також: Доповідь CIS-EMO: Вибори в Україні представляють не зіткнення світоглядів, а боротьбу бізнес-еліт

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 р.