ua en ru

Представники G7 обговорять напружену ситуацію на фінансових ринках

Міністри фінансів і глави Центробанков країн "Великої сімки" (групи промислово розвинених країн) проведуть телеконференцію, в ході якої обговорять напружену ситуацію, що склалася на фінансових ринках, передає Reuters, з посиланням на неназвані високопоставлені джерела в європейських дипломатичних кругах.

За словами співбесідників агентства, дискусія може відбутися сьогодні або пройти в два етапи - сьогодні і завтра.

Тим часом спочатку зустріч "Великої сімки" повинна була відбутися в Марселе (Франція) на початку вересня 2011 р.

Необхідність позачергових консультацій обумовлена глибоким падінням світового фондового ринку, капіталізація якого за минулий тиждень зменшилася на 2,5 трлн дол., а також безпрецедентним пониженням кредитного рейтингу США міжнародним рейтинговим агентством Standard & Poor's (S&P), пояснило джерело.

Раніше сьогодні міністр фінансів Франції Франсуа Баруен, який у разі скликання саміту G7 або G20 займе крісло голови, повідомив, що про плани проведення позачергової зустрічі представників "сімки" говорити передчасно.

Тим часом, китайські економісти заявили, зниження довгострокового кредитного рейтингу США представляє величезну небезпеку для фінансових ринків і може підштовхнути Китай, найбільшого в світі утримувача держоблігацій США, до екстреного пошуку інших об'єктів для вкладення засобів.

За словами розділу Інституту аналізу державних резервів Китаю Лі Цзі, в середньостроковій перспективі те, що трапилося може спричинити хаос на фінансових ринках. Що ж до Китаю, то більше всього постраждають його державні резерви. Аналітики відзначають, що в даний час значна частина золотовалютних резервів Піднебесною, об'єм яких складає 3,2 трлн дол., доводяться на казначейські облігації США.

"Китаю, найімовірніше, доведеться шукати нові об'єкти для інвестицій, оскільки держоблігації США більш не здаються нам надійними. Існує цілий клас фінансових інструментів, які не мають рейтингу на рівні ААА, але ступінь надійності яких перевищує АА+", - говорить Лі Цзі.

Китайські офіційні ЗМІ сьогодні зажадали від американського уряду забезпечити надійний захист трильйонних доларових активів КНР. "Китай, найбільший кредитор єдиної в світі супердержави, тепер має повне має рацію вимагати від Сполучених Штатів вирішення структурних боргових проблем і гарантій збереження китайських доларових активів", - мовиться в коментарі інформагентства "Синьхуа", опублікованому через декілька годинників після зниження рейтингу американських боргових зобов'язань.
Напомним, S&P понизило довгостроковий кредитний рейтинг США з ААА до АА+, привласнивши йому "негативний" прогноз. У агентстві уточнили, що причиною зниження рейтингу послужили побоювання щодо зростання бюджетного дефіциту і госдолга країни.