ua en ru

Представник Росії в ООН: Вето на резолюцію Радбезу не пов'язане із продажем зброї Сирії

Росія заблокувала ухвалення резолюції Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Сирії у зв'язку з тим, що проект, запропонований європейськими країнами і підтриманий США, відображав "конфронтаційний підхід". За словами постійного представника Росії при ООН Віталія Чуркіна, в документі "не були враховані формулювання про неприпустимість "зовнішнього збройного втручання". В той же час Чуркін заявив, що російське вето ніяк не пов'язане з продажем Москвою зброї Дамаску.

Про те, що "деякі країни воліють продавати зброю сирійському режиму, а не підтримати сирійський народ", заявила після голосування представник США при ООН Сьюзан Райс. Вона різко засудила дії Росії та Китаю, який також голосував проти проекту резолюції з погрозою санкцій по відношенню до влади Сирії - у випадку, якщо вона не припинить репресії проти опозиції.

Нагадаємо, Росія і Китай при голосуванні в Раді Безпеки ООН наклали вето на проект резолюції, яка засуджує владу Сирії і передбачає санкції щодо цієї країни. Проект резолюції був підготовлений західними країнами, в його підтримку виступали Франція, яка є автором документа, а також Великобританія, Німеччина і Польща.

В ході голосування за прийняття документа виступили 9 країн, 4 утрималися.