ua en ru

Представник ООН в Україні закликав припинити обстріли інфраструктури на Донбасі

Представник ООН в Україні закликав припинити обстріли інфраструктури на Донбасі Фото: Ніл Вокер (un.org.ua)

За останні 8 днів працівники ДФС на Донбасі потрапили під обстріли 4 рази

Координатор системи ООН та координатор з гуманітарних питань в Україні Ніл Вокер закликав сторони збройного конфлікту в зоні АТО на Донбасі припинити обстріли Донецької фільтрувальної станції (ДФС). Про це йдеться в офіційній заяві Вокера, оприлюдненій на сайті представництва ООН в Україні.

"Я закликаю сторони конфлікту поважати цивільну інфраструктуру та захищати цивільних працівників. Беззаперечно, що будь-який навмисний обстріл цивільної інфраструктури та навмисний зрив доступу до водопостачання чи опалення є порушенням міжнародного гуманітарного права", - йдеться у заяві.

Вокер також висловив стурбованість тим, що працівники, які забезпечують належне водопостачання, а також критична інфраструктура, продовжують потрапляти під обстріли.

"Це неприйнятно, що за останні вісім днів мужні працівники, які намагаються підтримувати роботу Донецької фільтрувальної станції, потрапили під обстріли чотири рази. Я вітаю встановлення 24-годинного "вікна тиші" сьогодні проте я закликаю аби гарантія безпеки та захисту цивільних працівників та інфраструктури тривала й надалі", - сказав представник ООН.

Він також навів приклад інциденту, який трапився 13 березня 2018 року, коли під обстріл потрапив автобус із 30 працівниками ДФС. Внаслідок обстрілу ніхто не постраждав.

Зазначимо, що робота ДФС забезпечує питною водою близько 345 тис. жителів Донбасу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у зв'язку із обстрілами на Донбасі спеціальна моніторингова місія ОБСЄ супроводжувала автомобіль персоналу ДФС.