ua en ru

Представник ЄС: в Україні місцева влада не вміє робити якісні проекти розвитку

Представник ЄС: в Україні місцева влада не вміє робити якісні проекти розвитку Фото: керівник програм співпраці Представництва ЄС в Україні Беренд де Гроот

Якість проектів для Фонду регіонального розвитку залишає бажати кращого

В Україні місцева влада не вміє правильно писати проекти для Фонду регіонального розвитку. Про це інтерв'ю РБК-Україна повідомив керівник програм співпраці Представництва ЄС в Україні Беренд де Гроот, який курирує процес децентралізації.

"Я можу підтвердити, що це правда. Якість проектів, які надходять у Фонд регіонального розвитку, невисока. Іноді разом з українськими експертами нам доводилося сідати і, як мовиться, в операційному режимі доводити ці проекти до розуму, щоб місцева влада змогла отримати фінансування. Якщо ми рухаємося до абсолютно нової системи управління, ми повинні нарощувати потенціал на місцевому рівні", - зазначив де Гроот.

При цьому він зазначив, що існує "ризик злодійства і корупції", а також страх місцевих органів влади проявляти ініціативу.

"Але є й інший важливий ризик - люди на місцевому рівні сильно налякані. Вони будуть навмисне відкладати і гальмувати прийняття рішень, тому що не звикли працювати без відмашки згори. А успішне освоєння грошей з Фонду, які виділяються на фінансування конкретного проекту, дає впевненість і надійність. Надійність для потенційних інвесторів вкладати гроші саме в цю громаду, яка ефективно освоїла гроші", - додав де Гроот.

Нагадаємо, Держфонд регіонального розвитку України передбачено 4,65 млрд гривень в 2016 році.