ua en ru

Голова ЦБ Норвегії: Норвезький суверенний фонд не допомагатиме єврозоні

Норвезький суверенний фонд, керований підрозділом Центробанку країни, не братиме участь в програмах порятунку країн єврозони, які передбачають фінансову допомогу периферії. З відповідною заявою виступив сьогодні голова Центрального банку Норвегії Ойстейн Олсен. "На порядку денному таке питання не стоїть", - цитує його слова Reuters.
Раніше сьогодні представники Норвезького суверенного фонду повідомили, що не можуть відповісти на питання про можливу участь структури в програмах допомоги єврозоні, оскільки не володіють всією інформацією, необхідною для відповіді на дане питання. При цьому у фонді підкреслили, що ступінь його участі в Європейському фонді фінансової стабільності (EFSF) можна охарактеризувати як невисоку.
Нагадаємо, за підсумками саміту в Брюсселі європейські лідери домовилися про добровільне списання приватними кредиторами 50% від суми боргу по грецьких облігаціях. Угода, яка досягнута з кредиторами, дозволить провести списання близько 100 млрд євро. В даний час сукупний державний борг країни перед приватними і національними кредиторами складає близько 350 млрд євро. Дані заходи дозволять Греції до 2020 р. понизити рівень держборгу 120% від ВВП. EFSF буде збільшений приблизно до 1 трлн євро.
Як відзначив Інгве Слінгстад, головний виконавчий директор інвестиційної Norges Bank Investment Management (NBIM), яка управляє норвезьким фондом, рішення про розширення кредитного потенціалу EFSF - це крок в правильному напрямі. В той же час економіст уточнив, що поки залишається ряд питань щодо конкретних деталей програми. Він додав, що норвезький фонд тримає 75 млрд євро в номінованих в євро облігаціях EFSF.
Норвезький суверенний фонд (Державний пенсійний фонд Норвегії), який також називають нафтовим фондом і фондом майбутніх поколінь, був створений у 1998 р. До цього фонду відраховуються надприбутки від нафтової промисловості Норвегії, що дозволяє не допустити перегріву національної економіки. Фонд є найбільшим акціонером в Європі.