ua en ru

Голова Бундестагу закликає створити армію Євросоюзу

Голова Бундестагу закликає створити армію Євросоюзу Фото:

Вольфґанґ Шойбле вважає, що Європа має взяти на себе більшу відповідальність за власну безпеку

Європейський союз повинен посилити військову та оборонно-політичну співпрацю серед країн-членів. Про це заявив голова Бундестагу Вольфґанґ Шойбле у вівторок, 24 квітня, на конференції глав парламентів держав ЄС у Таллінні, передає DW.

Шойбле вважає, що Європа повинна взяти на себе більшу відповідальність за власну безпеку й докладати більше зусиль у світовій політиці в цьому контексті.

"З огляду на комплексні загрози у глобалізованому світі Європа має шанс лише завдяки спільній зовнішній та безпековій політиці. На моє особисте переконання, нам потрібна європейська армія. Краще вчора, ніж завтра чи післязавтра", - заявив голова Бундестагу.

Зі слів Шойбле, в безпековій та оборонній політиці ЄС "необхідне і реалістично можливе", як і раніше, різко розходяться.

Водночас він вважає, що після рішення про вихід Великої Британії зі складу ЄС було зроблено значні кроки вперед, як приклад Шойбле назвав європейський оборонний союз PESCO, який створили у 2017 році за рішенням голів МЗС та міністрів оборони 23-х держав-членів ЄС.

У рамках PESCO країни Євросоюзу добровільно зобов'язалися тісніше співпрацювати у сфері безпеки та оборони.

Нагадаємо, міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн вважає, що Європі слід вести себе суворіше щодо Росії.