ua en ru

Підприємства ЖКГ встановлять системи обліку за рахунок тарифів.

Підприємства ЖКГ встановлять системи обліку за рахунок тарифів, повідомляє "Комерсант-Україна". Витрати постачальників житлово-комунальних послуг на установку лічильників будуть включені в тарифи, і споживачі зможуть виплачувати їх вартість протягом п'яти років. Кампанія по установці лічильників розтягнеться на 15-20 років.

Кабінет міністрів зобов'язав виробників і постачальників житлово-комунальних послуг купити і встановити системи обліку споживання води і теплової енергії у всіх житлових будинках. Свої витрати підприємства розрахують окремо для кожного житлового будинку і протягом п'яти років враховуватимуть їх в тарифах на централізоване опалювання і гаряче і холодне водопостачання. Ця норма міститься в ухвалі #1296, яку Кабмін прийняв 2 грудня і оприлюднив вчора на своєму сайті.

За розрахунками Міністерства з питань ЖКГ, підприємствам сфери ЖКГ необхідно буде встановити 157,4 тис. лічильників холодної води (75% загальної кількості), 78,3 тис. лічильників гарячої води (88,1%) і 113,5 тис. лічильників теплової енергії і регуляторів температури (76,8%). "Введення повсюдної системи обліку дозволить скоротити витрачання води і тепла на 30% для кожного багатоквартирного житлового будинку. При цьому тарифи на ці послуги для споживачів виростуть трохи - всього на 3-5%", - повідомив міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко. Він не уточнив, коли планується завершити установку лічильників в Україні. "Думаю, нам буде потрібно 15-20 років", - сказав міністр.