ua en ru

Підприємства, підпорядковані центральним органам влади, повинні до кінця 2013 р. ліквідувати борг із зарплати, - Мінсоцполітики

Перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов доручив до кінця 2013 р. погасити заборгованість із зарплати, яка накопичилася у державних підприємств, що перебувають у підпорядкуванні центральних органів влади. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявила міністр соціальної політики Наталія Королевська, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зокрема сьогодні під головуванням першого віце-прем'єра на нараді, за його підсумками він (Сергій Арбузов) дав чітке доручення за всіма найбільшим боржникам розробити окремі графіки погашення заборгованості по кожному підприємству, узгодити ці графіки з Мінфіном, Мінекономіки, Мінсоцполітики та подати йому на твердження ці графіки до 1 вересня 2013 р.", - сказала Королевська та додала, що "особливо перший віце-прем'єр-міністр підкреслив, що завдання по 10 найбільшим боржникам серед комунальних підприємств - ліквідувати заборгованість до 1 листопада".

Також міністр зазначила, що також дано доручення ліквідувати всі борги до кінця року підприємствам, які підзвітні центральним органам виконавчої влади. "Керівники відповідний структур несуть особисту відповідальність за виконання цього завдання", - зазначила міністр.

Читайте також: В Україні з на початку 2013 р. вдалося не допустити виникнення боргів по зарплаті на суму 380 млн грн, - Мінсоцполітики

До ТОП-10 боржників по зарплаті, за словами Королевської, увійшли: "Укроборонпром" (борг по зарплаті -170 млн грн), Фонд державного майна, Мінінфраструктури, Агентство держмайна, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерство оборони України, Міністерство аграрної політики, Державне космічне агентство, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Державного агентства резерву України.

Крім того вона зазначила, що "це борги не міністерств". "Це борги тих підприємств, які знаходяться в координації роботи цих міністерств і тому дуже чітко поставлено завдання, щоб була проведена робота по кожному підприємству - де потрібно, щоб була проведена реструктуризація. Великі проблеми - це Фонд державного майна, тому що в основному там знаходяться підприємства-банкрути, тобто будуть працювати системи погашення цих боргів. Також (планується) збільшити відповідальність арбітражних керуючих, які на жаль, часто вже не дуже відповідально ставляться до своєї роботи... Те ж саме стосується комунальних підприємств", - зазначила міністр.

Королевська уточнила, що на сьогоднішній день по комунальним підприємствам залишилося погасити заборгованість по зарплаті на рівні 15,440 млн грн, а рівень заборгованості, яка накопичилася у ТОП-10 державних підприємств, склав 383 млн грн.