ua en ru

Підприємці сподіваються на пожвавлення ділової активності у 2018 році, - НБУ

Підприємці сподіваються на пожвавлення ділової активності у 2018 році, - НБУ Фото: підприємці сподіваються на посилення ділової активності (фото з відкритих джерел)

Також вони очікують зростання обсягів виробництва

Підприємства України очікують, що в 2018 році ділова активність в економіці буде вище, ніж у поточному році. Про це свідчать дані опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України.

Згідно зі статистикою НБУ, третій квартал поспіль ці очікування стають все більш оптимістичними, зокрема, індекс ділової активності підвищився до 117,4% (у попередньому кварталі – 114,3%). Пожвавлення ділової активності очікують респонденти усіх видів економічної діяльності, крім будівництва. Найбільш оптимістично налаштовані керівники підприємств переробної промисловості (127,1%), транспорту і зв'язку (122,9%), а також торгівлі (120,2%).

По регіонах пожвавлення економічної активності очікують представники бізнесу 21 області України. Найвищі очікування у респондентів Львівській (144,3%) та Вінницькій (131,1%) областей. Зниження економічної активності прогнозують лише респонденти Івано-Франківської області (96,2%).

Поліпшення прогнозів респондентів насамперед базується на підвищення оцінок майбутніх інвестиційних витрат, кількості працівників, а також збереження високих очікувань відносно загальних обсягів реалізації продукції та позитивної оцінки поточного фінансово-економічного стану підприємств.

Прискорення зростання обсягів виробництва товарів і послуг у наступні 12 місяців (до 17,5%) очікують підприємства всіх основних видів діяльності. Найбільш оптимістичні підприємства енерго - та водопостачання і торгівлі (баланс відповідей - відповідно 37,5% та 26,9%).

При цьому респонденти відзначили збільшення ресурсів виробничих потужностей - баланс оцінок виріс до 4,3% (у II кварталі 2017 - 1,1%). Найбільшими резервами виробничих потужностей, як і в попередніх опитуваннях, володіють підприємства енерго - і водопостачання (баланс відповідей - 53,1%), найбільший дефіцит залишається у респондентів сільського господарства (баланс відповідей - мінус 20,8%).

Найважливішими факторами, що обмежують здатність нарощувати обсяги виробництва, бізнес продовжує називати занадто високі ціни на енергоносії, сировину і матеріали - відповідно 44,9% та 43,4% відповідей (у II кварталі 2017 - відповідно 46,2% і 39,9%).

Нагадаємо, раніше Міністерство економічного розвитку і торгівлі оцінило зростання зведеного індексу виробництва товарів та послуг (ЕКО) в Україні в січні-червні 2017 2,2%.