ua en ru

Запобігти нападу РФ. Байден поговорив з Путіним і Зеленським: підсумки

Запобігти нападу РФ. Байден поговорив з Путіним і Зеленським: підсумки Фото: Володимир Путін і Джо Байден (Getty Images)

Президент США Джо Байден провів телефонні переговори з президентами Володимиром Путіним і Володимиром Зеленським. Глава Білого дому дав зрозуміти, що Сполучені Штати і союзники дадуть рішучу відповідь, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну, сторони продовжать діалог щодо "гарантій безпеки".

Підсумки розмов лідерів у матеріалі РБК-Україна.

Чому Байден дзвонив лідерам РФ і України

Інформація про концентрацію російських військ біля кордонів України почала з'являтися в західних ЗМІ в листопаді. За даними Ради безпеки і оборони України, Росія зараз зосередила 122 тисяч військових в межах 200 кілометрів від кордону. Кремль заявив, що РФ має повне право переміщати збройні сили всередині країни.

При цьому, за даними Reuters, Росія за останні тижні направила в тимчасово окуповані райони Донецької та Луганської областей десятки тисяч найманців. Таким чином, Москва намагається посилити оборону проти Збройних сил України на тлі зростання напруженості у відносинах між РФ і Заходом.

Разом з тим президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність введення "потужних" санкцій проти РФ, щоб не допустити ескалації ситуації на кордоні.

У грудні РФ оприлюднила свої пропозиції для НАТО щодо "гарантій безпеки" в Європі. Серед них є вимога відмовити Україні в перспективі вступу до Альянсу. У разі відмови Москва піде на військову відповідь НАТО, якщо Альянс продовжить наступати на "больові точки".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс ніколи не піде на компроміси з Росією про право України "вибирати свій шлях" і вступити в блок. При цьому НАТО готове до діалогу з РФ в Раді Росія - НАТО, засідання якої відбудеться вже 12 січня.

Наприкінці грудня стало відомо про підготовлювану телефонну розмову президентів США і РФ щодо "гарантій безпеки". Пізніше з'явилася інформація про дзвінок Байдена і президента України Володимира Зеленського за підсумками переговорів між Вашингтоном і Москвою.

Про що говорили Байден і Путін

  • Байден закликав Путіна до деескалації ситуації навколо України;
  • Байден пригрозив наслідками, якщо Росія вирішить вдертися в Україну;
  • Байден підтримав дипломатичні зусилля для врегулювання ситуації, зокрема майбутні переговори щодо "гарантій безпеки";
  • Байден заявив, що без деескалації ситуації досягти прогресу в переговорах не вдасться;
  • Путін попередив, що Росія буде домагатися результату по "гарантіям безпеки";
  • Путін пригрозив розірвати відносини з США у разі нових санкцій проти Росії.

Головне з розмови Байдена з Зеленським

  • Байден дав зрозуміти, що Сполучені Штати, союзники і партнери дадуть рішучу відповідь, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну;
  • Байден підкреслив прихильність Сполучених Штатів і союзників і партнерів принципу "нічого про Україну без України";
  • Байден висловив підтримку заходам активної дипломатії для просування виконання Мінських угод;
  • Зеленський заявив, що перша міжнародна розмова року з Джо Байденом доводить особливий характер відносин США і України;
  • Україна і США використовують всі можливості для деескалації ситуації на кордоні.