ua en ru

Пропозиція риби на українському ринку скоротилася на 34%, - УКАБ

Пропозиція риби на українському ринку за останні 7 місяців 2014 р. скоротилася на 34% за анексії Криму та девальвації гривні.

Пропозиція риби на українському ринку за останні 7 місяців 2014 р. скоротилася на 34% за анексії Криму та девальвації гривні. Про це йдеться в повідомленні прес-служби асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"Внаслідок анексії Криму значно зменшився вилов риби в Україні, а девальвація гривні призвела до скорочення її імпорту. Ці фактори призвели до зменшення пропозиції риби в Україні на 34%", - йдеться в повідомленні.

За даними Держстату, протягом семи місяців 2014 р. в Україні було виловлено та видобуто 41 тис. т риби та інших водних ресурсів. Для порівняння, в минулому році аналогічний показник склав 101 тис. т.

Як повідомляє УКАБ, значне зниження результатів рибогосподарської діяльності України відбулося внаслідок тимчасової окупації Криму, так як підприємства півострова забезпечували 70-75% загального вилову риби в Україні.

Зростання курсу долара призвело до зменшення імпорту риби на 25% порівняно з аналогічними показниками попереднього року. За сім місяців 2014 р. в Україну було ввезено 170 тис. т риби та морепродуктів. Найбільшу кількість даної продукції імпортувалося з Норвегії, Ісландії, Великобританії та Естонії.

При цьому дефіциту риби на українському ринку не спостерігається, що пояснюється зниженням купівельної спроможності населення і оптимізацією домогосподарствами своїх витрат.