ua en ru

Свято хрещення Русі в Києві: на Володимирській гірці завершився урочистий молебень

На Володимирській гірці в Києві відбувся урочистий молебень з нагоди святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі. Церковні урочистості за участю Президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна завершилися через одну годину з невеликим.

На Володимирській гірці в Києві відбувся урочистий молебень з нагоди святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі. Церковний захід за участю Президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна завершився через трохи понад годину після офіційного старту.

Фотогалерея: "Молебень з нагоди 1025-річчя хрещення Русі зібрав на Володимирській гірці високих гостей з різних країн"

На місце проведення молебню, крім українського лідера Віктора Януковича, прибули також Президенти трьох іноземних держав: Республіки Молдова - Ніколає Тімофті, Російської Федерації - Володимир Путін і Республіки Сербія - Томіслав Ніколіч.

Зазначимо, в рамках офіційного візиту Путіна до Києва планується участь глави російської держави у зустрічі із членами Священного Синоду Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), а також відвідування Святої Успенської Києво-Печерської лаври.

Молебень на Володимирській гірці провів предстоятель Російської православної церкви (РПЦ) патріарх Кирил. Участь у ньому також взяв глава УПЦ МП митрополит Володимир.

На заході також були присутні члени Кабінету міністрів України, зокрема міністри освіти Дмитро Табачник, внутрішніх справ - Віталій Захарченко, закордонних справ - Леонід Кожара, доходів і зборів - Олександр Клименко.

Фотогалерея: "Україна відзначає 1025-річчя хрещення Київської Русі"

На місці проведення молебню зібралися близько 400 черниць і 200 священиків. Вони утворили живий коридор для проходу патріарха Кирила. Охорона на Володимирській гірці посилена. За повідомленням організаторів заходу, для участі в урочистих заходах з нагоди ювілею хрещення Русі до Києва прибули представники всіх помісних православних церков світу.

По завершенні урочистих заходів Янукович і глави держав, які прибули на святкування, приклалися до мощів та ікони Святого рівноапостольного князя Володимира.

Свято хрещення Русі в Києві: на Володимирській гірці завершився урочистий молебень

Крім офіційних заходів, у Києві, зокрема, триває акція протесту проти приїзду патріарха Кирила до України.

Фотогалерея: Православний "ажіотаж" по-українськи - як у Києві паріарха Кирила зустрічали

Варто зазначити, що підготовка до святкування 1025-річчя хрещення Русі помітно перетворила Київ. Крім зовнішньої реклами, на столичних вулицях і проспектах з'явилися 3 тис. жовтих, бузкових і білих хризантем, відзвітували напередодні в "Київзеленбуді". Клумби прикрасили квітами, висадженими в термочаші. Рослини мають прикрашати місто до жовтня.

Володимирську гірку, що входить групу до Колони Магдебурзького права та Вокзальну площу прикрасили східною квіткою в дизайнерських вазах і декоративних тумбах. Вертикальне оформлення з'явилося також і на прилеглих до Києво-Печерській лаври вулицях Лаврській, Івана Мазепи, Михайла Грушевського тощо.

У суботу свято розпочалося о 9:00 урочистою літургією у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі УПЦ (вул. Лаврська, 21).

О 10:00 урочистий молебень за участю Президента Віктора Януковича, глав іноземних держав та урядів, державних і громадських діячів, а також вірян прошов біля пам'ятника Святому Рівноапостольному князю Володимиру (парк "Володимирська гірка", узвіз Володимирський, 4). Його очолили предстоятелі Помісних правосланой церков.

Фотогалерея: Скандальне мистецтво - виставка "Велике і величне" у Мистецькому арсеналі

Потрапити на захід можна було тільки за наявності запрошення. В іншому випадку в УПЦ МП порадили не направлятися до центру столиці, де встановлений "високий рівень охорони". Натомість, як рекомендував прес-секретар предстоятеля УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко, молебень можна подивитися по телевізору або послухати по радіо, а також прийти на богослужіння до Києво-Печерської лаври.

Міністр культури Леонід Новохатько пояснив появу запрошень тим, що для всіх бажаючих на Володимирській гірці "не настільки просторо" і "більше місця там просто не буде": "Всі ми приблизно знаємо площу цього місця, біля пам'ятника. Там не те що не пускають, там пройти не буде можна". У Мінкульті уточнили, що на молебень потраплять іноземні гості, представники конфесій, світські і духовні керівники, церковний хор і преса.

У цей же час, з 10:00, урочиста святкова літургія Української автокефальної православної цервки розпочалася у приміщенні Андріївської церкви (Андріївський узвіз, 23).

Читайте також: Православні в Україні сьогодні відзначають 1025-річчя хрещення Київської Русі

О 17:00 також почнуться відразу кілька заходів з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі:

- вечірнє богослужіння УПЦ на Соборній площі Києво-Печерської лаври;

- всеношна у Володимирському патріаршому кафедральному соборі УПЦ КП (бул. Тараса Шевченка, 20).

А о 18:00 у центрі столиці будуть "запалювати" - святковий концерт на Хрещатику організовує міжнародна громадська органзіція "День Хрещення Русі" за участі міської влади (площа перед адмінбудинком Київської міськради, вул. Хрещатик, 36).

Святкові заходи з нагоди 1025-річчя хрещення Русі триватимуть у Києві й у неділю, 28 липня. Детальний перелік заходів буде опублікований РБК-Україна пізніше протягом дня.

День хрещення Київської Русі отримав офіційний статус свята у 2010 р. і відзначається 28 липня.