ua en ru

Правий радикалізм в Україні стає все більш загрозливbv, - експерти

У Києві пройшов круглий стіл "Розробка механізму відкритої співпраці між урядом і громадянським суспільством щодо запобігання правого екстремізму", де правозахисники відзначили зростаючу загрозу з боку правих радикальних рухів.

Після того, як держчиновники доповіли про виконану роботу у сфері боротьби з ксенофобією, расизмом та міжетнічної нетолерантністю, експерти піддали жорсткій критиці державну політику в цій галузі за неефективність і повну відсутність політичної волі.

Радник керівника представництва в Україні Міжнародної організації міграції Яна Салахова представила статистику расистських нападів та інших злочинів на грунті ксенофобії за останні роки, а експерт "Інтернаціонального союзу" Олександр Харченко звернув увагу на зростаючу криміналізацію проявів правого екстремізму.

Круглий стіл організовано представництвом Фонду ім. Ф. Еберта в Україні, секретаріатом уповноваженого ВР з прав людини та представництвом в Україні Міжнародної організації міграції.

У ньому брали участь представники Мінкультури, МЗС, Держміграційної служби, МВС, Міносвіти, Мін'юсту та Мінсоцполітики, громадянське суспільство представляли експерти неурядових організацій "Інтернаціональний союз", "Без кордонів!", Центру "Соціальна дія", Коаліції проти дискримінації та ін

Відзначимо, напередодні було скоєно напад на виконавчого секретаря Київської організації Незалежної медіа-профспілки Георгія Ермана, причому, перед нападом журналіст отримував погрози на соціальних мережах від лідерів молодіжного угруповання "Січ" за критичні висловлювання на адресу партії "Свобода".

Як повідомлялося, "Січ" як молодіжне крила "Свободи" бере участь в силових діях (наприклад, штурмі Київради), а депутат ВР від цієї партії Андрій Іллєнко заявив з приводу нападу на Ермана, що критики "Свободи" - журналісти і блогери - під загрозою , стверджуючи, що напади відбуваються найнятими владою "гопниками" з метою дискредитації націоналістів.