ua en ru

Правозахисні організації вимагають розслідувати напади на активістів в Україні

Правозахисні організації вимагають розслідувати напади на активістів в Україні Ілюстративне фото (Віталій Носач, РБК-Україна)

Amnesty International, Human Rights Watch, Freedom House та Frontline Defenders зробили спільну заяву

Міжнародні організації Amnesty International, Human Rights Watch, Freedom House та Frontline Defenders закликають вжити заходів щодо нападів на активістів та правозахисників в Україні. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на їх спільну заяву.

Повідомляється, що за останні дев'ять місяців місцеві правозахисні організації в Україні зафіксували більше 50 нападів на активістів і правозахисників. Серед жертв нападів - люди, які працюють у сферах захисту прав ЛГБТКІ, захисту навколишнього середовища та боротьби з корупцією.

Також в організації зазначають, що ці випадки не розслідуються ефективно, а винних не притягують до відповідальності.

"У більшості випадків жертвами нападів ставали окремі особи або групи, які борються проти корупції на місцевому рівні, викривають недоліки в роботі місцевої влади і бізнесу або захищають права людей. Мета цих нападів очевидна: змусити активістів і правозахисників мовчати, а також позбавити інших бажання виступати проти несправедливості й захищати права людини", - йдеться у зверненні.

Представники організацій заявляють, що українська влада повинна вжити ефективних заходів для запобігання подальших погроз і нападів на активістів і правозахисників, а також забезпечити швидке, ретельне, неупереджене та незалежне розслідування.

"Міністерство внутрішніх справ, Національна поліція України, Генеральна прокуратура України та інші відповідні установи повинні відкрито визнати важливість роботи правозахисників у сфері захисту прав людини та викриття корупції. Влада повинна публічно засудити будь-які погрози та напади на правозахисників", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві внутрішніх справ України повідомили про результати розслідувань нападів на активістів в Україні.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що президент Петро Порошенко поставив вимоги генерального прокурора Юрія Луценка та керівника Міністерства внутрішніх справ Арсену Авакову щодо розслідування замахів на активістів. Додамо, Луценко заявив, що фактично у всіх нападах на цивільних активістів вже встановлені виконавці.