ua en ru

Правозахисники заявляють, що список з 30 утримуваних українців в РФ може бути неповним

Правозахисники заявляють, що список з 30 утримуваних українців в РФ може бути неповним Фото: Олександра Матвійчук

Обов'язковим для їх звільнення є міжнародний політичний тиск на Кремль

Список Центру громадянських свобод, в якому зазначається, що на території Російської Федерації (РФ) утримуються понад 30 громадян України, може бути неповним. Про це повідомила глава правління Центру Олександра Матвійчук, передає "112 Україна".

"Ми не говоримо про те, що наш список повний. Це та інформація, яка нам стала відома від рідних, від адвокатів і сказати, яка точна кількість на території РФ і в окупованому Криму, поки неможливо", - сказала Матвійчук.


Вона зазначила, що обов'язковим для їх звільнення є міжнародне політичний тиск на Кремль.

"Ми повинні боротися за їх повернення. Тут є дві складові процесу, який правовий механізм використовувати для їх повернення і як зробити так, щоб було прийнято відповідне політичне рішення Кремля, щоб цей правовий механізм запустився. Перед цим обов'язково має бути ухвалено політичне рішення на їхню користь і для того, щоб воно було прийнято, має бути належне міжнародне тиск, щоб змусити РФ і її керівників прийняти це рішення", - додала вона.

Нагадаємо, раніше Ірина Геращенко заявила, що в російських в'язницях залишаються 11 українських політв'язнів, а в полоні бойовиків на окупованих територіях знаходиться 113 українців.