ua en ru

Правозахисники оскаржують у суді порядок в'їзду в Крим

Правозахисники оскаржують у суді порядок в'їзду в Крим Фото: Дар'я Свиридова

Окружний адміністративний суд міста Києва розгляне позов 4 серпня

Правозахисники оскаржують у суді порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію Криму. Про це в ході прес-конференції в понеділок у Києві повідомила юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Дар'я Свиридова, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогодні група юристів в інтересах громадян, які проживають як на материковій частині України, так і на території Криму, так і в інтересах іноземців, які зіткнулися з тим, що вони сьогодні потрапляють в ту категорії осіб, які не можуть заїжджати на територію Криму, був поданий позов в Окружний адміністративний суд міста Києва. Відповідне судове справа буде розглядатися вже завтра (4 серпня, - ред.). І завтра у нас відбудеться перше засідання по цій справі, в 9 ранку",- сказала Свиридова.

За словами правозахисників, порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, прийнятий Кабміном 4 червня 2015 р., обмежує ряд прав громадян, зокрема неповнолітніх дітей та іноземців - правозахисників та журналістів - у в'їзді в Крим та виїзді з тимчасово окупованої території. Як повідомила голова Громадської ради при Міністерстві інформаційної політики України Ольга Скрипник, вже станом на 1 липня було відмовлено у в'їзді і виїзді з Криму мінімум 300 неповнолітнім громадянам України. А також виникли труднощі в роботі Кримської польовий місії і знімальної групи з Азербайджану.

Відповідно, правозахисники вимагають прийняти новий порядок, який повинен виключати будь-які обмеження для громадян України, а також спростити порядок отримання дозволів іноземцям та особам без громадянства.