ua en ru

Правовий статус Bitcoin в Україні планується обговорити в кінці серпня, - НБУ

Правовий статус Bitcoin в Україні планується обговорити в кінці серпня, - НБУ Фото: НБУ визначить правовий статус Bitcoin в кінці серпня

Нацбанк відзначає відсутність єдиного підходу до статусу кріптовалюти у світі

Для вироблення спільної позиції щодо правового статусу Bitcoin і його регулювання Національний банк має намір обговорити ці питання на найближчому засіданні Ради з фінансової стабільності, яке відбудеться наприкінці серпня. Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурий.

За його словами, регулятор вже почав діалог з Міністерством фінансів, Державною фіскальною службою, Державною службою фінансового моніторингу, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, а також Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Чурий зазначив, що зараз Bitcoin не має певного правового статусу в Україні. Визначення такого статусу в Україні ускладнюється відсутністю консолідованого підходу до класифікації Bitcoin і регулювання угод з ним у світі.

Так, в різних країнах Bitcoin класифікують по-різному - як віртуальну валюту, грошовий сурогат, нематеріальну цінність, віртуальний товар тощо. Зі свого боку, Національний банк України поки що офіційно не підтримує жодна з наведених визначень.

Правовий статус Bitcoin в Україні планується обговорити в кінці серпня, - НБУ

Фото: статус Bitcoin у країнах світу

Нагадаємо, Bitcoin cash стала третьою валютою світу за капіталізацією.

Валюта виникла після поділу класичного Bitcoin.