ua en ru

Правовий комітет у середу проведе співбесіди з кандидатами до ЦВК

Правовий комітет у середу проведе співбесіди з кандидатами до ЦВК Фото: ЦВК (РБК-Україна)

Якщо буде порушено законодавство під час голосування за членів ЦВК, їх призначення можуть визнати неконституційним

Сьогодні правовий комітет Верховної ради заслухає кандидатів до складу оновленої Центральної виборчої комісії (ЦВК). Про це у кулуарах парламенту повідомив перший заступник голови комітету Верховної ради України з питань правової політики та правосуддя, народний депутат від фракції "Народний Фронт" Леонід Ємець, передає кореспондент РБК-Україна.

"Спочатку має відбутись комітет. Сьогодні о 14:15 у нас відбудеться профільний комітет, який має провести співбесіди з кандидатами на посади до членів ЦВК і передати парламенту. Ця процедура передбачає запитання. Але не так проблема провести співбесіду, як зібрати кворум. Будемо чекати поки цей кворум не з'явиться", - заявив Ємець.

За його словами, якщо буде порушено законодавство під час голосування за членів ЦВК, призначення нового складу ЦВК може бути визнано неконституційним.

"Якщо буде порушено законодавство під час голосування за членів ЦВК, я прогнозую, що буде однозначно звернення до Конституційного суду. Швидше за все КСУ має прийняти рішення щодо призначення членів ЦВК. Це означатиме, що ми можемо опинитись у ситуації, де старих членів ЦВК звільнено, а призначення нових буде визнано неконституційним. Тобто, ми опинимось у країні, де відсутній орган який проводить вибори", - заявив Ємець.

Нагадаємо, парламентська фракція "Блок Петра Порошенко" планує визначитися у питанні обрання нового складу Центральної виборчої комісії (ЦВК) після рішення комітету, повідомив заступник голови фракції БПП Сергій Березенко в кулуарах Верховної Ради.