ua en ru

У комітеті ВР не виключають, що КСУ скасує закон про збільшення кількості членів ЦВК

У комітеті ВР не виключають, що КСУ скасує закон про збільшення кількості членів ЦВК Фото: засідання правового комітету ВР (РБК-Україна)

Згідно з регламентом, визначено 14 днів для внесення альтернативних законопроектів

В разі голосування за законопроект про збільшення кількості членів Центральної виборчої комісії (ЦВК) на поточному тижні, ухвалене парламентом рішення може бути оскаржене в Конституційному суді України. Про це у коментарі РБК-Україна повідомив перший заступник голови комітету з питань правової політики Леонід Ємець.

Він зазначив, що згідно з регламентом, визначено 14 днів для внесення альтернативних законопроектів.

"Тому, якщо законопроект (про збільшення кількості членів ЦВК, - ред.) буде розглянуто без дотримання цього строку, це буде порушенням регламенту. В такому випадку Конституційний суд зможе скасувати закон", - додав він.

Відповідаючи на запитання РБК-Україна, голова комітету Руслан Князевич також наголосив, що комітет зможе розглянути альтернативні законопроекти в разі їх реєстрації.

"Це питання до керівництва (ВРУ, - ред.), які дали відповідне доручення (розглянути законопроект на комітеті терміново, - ред.). Що стосується порушень, то у нас така практика ставалась вже багато разів. Це не означає, що якщо будуть альтернативні законопроекти, то ми не підтримаємо їх, не розглянувши. Коли вони мають бути подані - написано в законі. А коли комітет їх має розглядати - не написано. Тому комітет може це робити і поступово. Так само як і зі змінами до Конституції - тут теж можуть бути альтернативні законопроекти", - розповів Князевич.

Нагадаємо, сьогодні, 18 вересня, комітет Верховної ради України з питань правової політики та правосуддя підтримав законопроект про розширення складу Центральної виборчої комісії до 17 членів.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що спікер Верховної ради України Андрій Парубій вніс до парламенту законопроект про збільшення кількості членів Центральної виборчої комісії.

Пізніше стало відомо, що БПП і "Народний фронт" підтримують розширення складу ЦВК.