ua en ru

Правоохоронці блокували нелегальний канал міжнародного телефонного зв’язку

Правоохоронці блокували нелегальний канал міжнародного телефонного зв’язку Фото: поліція блокувала нелегальний канал міжнародного телефонного зв’язку

Внаслідок незаконного втручання в автоматизовану систему тільки одного із мобільних операторів йому завдано збитку на суму понад 250 тисяч гривень

Працівники відділу протидії кіберзлочинам в Хмельницькій області Департаменту кіберполіції Національної поліції України спільно з колегами з СБУ блокували канал міжнародного телефонного зв'язку. Про це повідомляє прес-служба ГУ Національної поліції в Хмельницькій області.

"Встановлено, що зловмисники впродовж 2015 року у місті Кам'янці-Подільському в кількох квартирах незаконно розмістили спеціальне телекомунікаційне обладнання та налагодили протиправну схему з несанкціонованого втручання в електромережу найпопулярніших операторів мобільного зв'язку та з використанням технології ІР-телефонії здійснювали прийом міжнародного телефонного трафіку з-за кордону, в тому числі і з Росії, через мережу інтернет в обхід міжнародного центру комутації. Після відповідної обробки трафік під виглядом місцевих телефонних розмов направлявся на мережі українських операторів мобільного зв'язку", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, внаслідок незаконного втручання в автоматизовану систему тільки одного із мобільних операторів йому завдано збитку на суму понад 250 тисяч гривень. Загальна сума збитку встановлюється.

Повідомляється, що під час обшуків правоохоронці вилучили майже дві тисячі SIM-карток різних операторів, два GSM-шлюзи для маршрутизації трафіку та інше спеціалізоване обладнання.

"Попередньо встановлено, що телефонні номери, на які здійснювалася маршрутизація трафіку, у тому числі, використовувалися терористами ДНР/ЛНР для спілкування з російськими кураторами. Наразі ця інформація перевіряється", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє прес-служба поліції, по даному факту відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 "Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку" Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що СБУ ліквідувала інформаторську мережу бойовиків ДНР у Слов'янську.