ua en ru

Правоохоронці з початку року порушили 77 кримінальних справ проти прикордонників

Правоохоронці з початку року порушили 77 кримінальних справ проти прикордонників Фото: в Держприкордонслужбі розповіли про боротьбу з корупцією

При цьому 51 особу було звільнено, а ще 113 - переміщено до інших місць служби

Від початку 2016 року підрозділи внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби ініціювали 1159 розслідувань і перевірок. За їх результатами було порушено 77 кримінальних правопорушень стосовно 92 військовослужбовців. Про це йдеться в повідомленні Державної прикордонної служби України.

До дисциплінарної відповідальності було притягнуто 1402 військовослужбовців, до адміністративної відповідальності - 380, звільнено - 51 особу, а ще 113 - переміщено до інших місць служби.

Зокрема, в Держприкордонслужбі повідомили, що у вівторок, 12 липня, було затримано дільничного інспектора прикордонної служби одного з відділів Одеського загону.

"Він намагався за неправомірну вигоду у розмірі 1500 гривень "вирішити питання" з представниками підрозділу кадрів. Кошти інспектор пропонував за фальсифікацію особової справи під час звільнення з військової служби через службову невідповідність та включення до справжніх офіційних документів інформації, яка повністю не відповідає дійсності", - йдеться в повідомленні.


Як зазначили в Окремому відділі внутрішньої безпеки по Південному регіональному управлінню, військова прокуратура вже порушила кримінальне провадження за ст.369 КК України "Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі". Максимальне покарання за цією статтею передбачає позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна. Тривають слідчі дії.

Також з початку року прикордонники зафіксували понад 350 випадків, під час яких громадяни намагалися шляхом дачі неправомірної винагороди "вирішити" власні питання, чи пропонували військовослужбовцям прикордонного відомства посприяти у протиправній діяльності на кордоні.

Так, 11 липня невідомі намагалися домовитися з прикордонниками відділу "Селятин" на Буковині про сприяння у незаконному переміщенні тютюнової контрабанди, за що обіцяли значну винагороду. Ще одну спробу втягування військовослужбовців в корупційні діяння зафіксували учора прикордонники Одеського загону, коли під час перевірки громадянин Туреччини запропонував старшому прикордонних нарядів грошову винагороду у розмірі 900 гривень за безперешкодний перетин кордону.

Нагадаємо, Держприкордонслужба з початку року виявила на кордоні понад 500 одиниць зброї.