ua en ru

Право на вільне володіння зброєю має бути закріплене на рівні Конституції, - ініціатор петиції

Право на вільне володіння зброєю має бути закріплене на рівні Конституції, - ініціатор петиції Фото: Конституція України

Ця правка має надати право людям захищати власне життя, майно, територіальну цілісність і конституційний лад в Україні

Право на вільне володіння зброєю має бути закріплене на рівні Конституції. Про це на прес-конференції заявив представник ініціатора електронної петиції щодо вільного володіння зброєю, голова наглядової ради ВГО "Українська асоціація власників зброї" Георгій Учайкін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Наша петиція про те, що має бути законодавчо забезпечено право людей захищати себе. Для того щоб досягнути цього результату, ми запропонували всього на всього два юридичні інструменти. Перший - це закон "Про цивільну зброю і боєприпаси", який був розроблений за ініціативи "Української асоціації власників зброї", був розроблений всією громадською спільнотою", - повідомив він.

За його словами, запропоновані зміни до Конституції передбачають запровадження права на вільне володіння зброєю без обмежень, зокрема, за расовою ознакою.

"Другий інструмент, який ми запропонували, це зміни до Конституції. Чому ми сказали про зміни до Конституції? Ми запропонували, щоб на рівні головного документу країни, головного закону країни - Конституції було зафіксовано право громадян...Увага! Право на вільне володіння зброєю. Я прошу не плутати - не вільний обіг зброї, вільний продаж зброї - ми кажемо про право на вільне володіння. Яке не може бути обмежене за кольором шкіри, за якоюсь там расовою ознакою, за якимсь ще ознаками. Тобто це фіксується для кожного громадянина Україна. Ця правка має надати право людям захищати не тільки власне життя і власне майно, а ще й територіальну цілісність і конституційний лад в Україні", - заявив Учайкін.

Він також додав, що Закон "Про цивільну зброю і боєприпаси", який був поданий 10 грудня 2014 року, має 31 суб'єкт законодавчої ініціативи.

"В нас закон (Закон "Про цивільну зброю і боєприпаси", - ред.), який ми подавали ще 10 грудня 2014 року, він має 31 суб'єкт законодачої ініціативи. Тобто від усіх фракцій і позафракційних депутатів. Там є депутати починаючи від "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту", позафракційні і свободівці, і з Радикальної партії. Тобто всі є. За моїми підрахунками, ми маємо понад 150 багнетів тих, які готові одразу включитися в бій", - повідомив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Адміністрація Президента України (АПУ) вже опрацьовує електронну петицію щодо вільного володіння зброєю.

Також повідомлялося, що 4 вересня петиція про вільне володіння зброєю зібрала 25 тис. голосів, необхідних для її розгляду Президентом.