ua en ru

Уряд спростив контроль за імпортними ліками.

На сьогоднішньому засіданні уряд ухвалив постанову № 902, за якою спрощено контроль за лікарськими засобами, які імпортуються в Україну. Зокрема документ передбачає лише візуальний контроль за ліками, які завозяться із США, Японії та Європейського союзу. Про це повідомила РБК-Україна голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель.

На ліки з інших країн проводитимуть вибірковий лабораторний контроль. Нормативний акт також передбачає зняття обов'язковості видачі сертифікату JMP українського зразка. За словами О.Кужель, це може здешевити імпортні ліки.

"Раніше наші експерти виїжджали і контролювали кожну партію. За це все платили споживачі. Зараз же у дистриб'юторів є можливість зменшити ціну на покращення обігу. Бо ви знаєте що більше заробити можна коли більше в обігу, а коли ліки дорогі і ми мало купуємо то це стає нецікаво для ввезення", - сказала вона.

Крім того ухвалено постанови, згідно з якими скасовано плату у 16 тис. грн при видачі ліцензії аптеці та заборонено вилучення ліків з аптек для аналізу. Це також повинно зменшити роздрібні ціни, підсумувала О.Кужель.