ua en ru

Уряд направив до ВР три законопроекти щодо протидії рейдерству, підготовлені Держкомпідприємництва.

Фахівці Держкомпідприємництва підготували три законопроекти щодо протидії рейдерству, які схвалив уряд, і направив їх до парламенту: № 5146 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення у відповідність з вимогами Закону України "Про державну реєстрацію осіб та фізичних осіб - підприємців"), № 5147 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо запровадження системи електронної державної реєстрації суб'єктів господарювання), № 5148 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб-підприємців відомостей про акредитованих іноземних юридичних осіб). Про це повідомляє прес-служба Держкомпідприємництва.

У Держкомпідприємництві стверджують, що прийняття Закону №3011 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств" - це лише перший крок в комплексі заходів, які уряд планує здійснити для захисту прав власності.

Нагадаємо, 17 листопада Верховна Рада ухвалила в цілому закон №3011 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств".

Законом, зокрема, встановлено, що справи у суперечках щодо обліку прав на цінні папери розглядаються господарським судом за місцезнаходженням емітента. Згідно із законом, не допускається об'єднання в одне провадження кількох вимог, які належить розглядати в порядку різного судочинства, якщо інше не встановлено законом.

Закон містить положення про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі. Так, у разі якщо зміна відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, не пов'язана із змінами, що вносяться до установчих документів юридичної особи, або не підлягає державній реєстрації, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), подає (надсилає рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи юридичної особи заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі. Якщо зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, пов'язані із зміною керівника або осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори, крім документів, передбачених частиною першою цієї статті, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), додатково подає примірник оригіналу або нотаріально засвідчену копію рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміну зазначених осіб та/або завірену в установленому порядку копію розпорядчого документа про їх призначення.

У разі якщо зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, пов'язані із зміною обмежень щодо представництва від імені юридичної особи, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), додатково подає примірник оригіналу або нотаріально засвідчену копію рішення уповноваженого органу управління юридичної особи, яким встановлено такі обмеження.

Передбачено також, що юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.