ua en ru

Уряд Японії підвищив прогноз по зростанню ВВП на наступний фінансовий рік до 2,5%

Уряд Японії підвищив прогноз по зростанню ВВП на наступний фінансовий рік до 2,5% в порівнянні з прогнозом в 1,7% в серпні. Зростання прогнозу пов'язане зі зниженням курсу ієни і очікуванням ефективності стимулюючого пакету. Прогноз по номінальному зростанню підвищений до 2,7%. Зростання споживчих цін очікується на рівні 0,5%, повідомляє телеканал "Росія 24".

Уряд прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе прогнозує, що податкові надходження в наступному фінансовому році перевищать доходи від продажу облігацій вперше за чотири роки на тлі виходу економіки з рецесії.

Уряд очікує надходження від податків на рівні 43,1 трлн ієн (474 млрд дол.) у наступному фінансовому році, який почнеться 1 квітня 2013 р. Доходи від продажу державних облігацій складуть 42,85 трлн ієн, заявив міністр фінансів Японії Таро Асо. Загальний обсяг витрат, як очікується, складе 92,6 трлн ієн.

Така приваблива перспектива повинна допомогти Абе при введенні короткострокових фінансових стимулів і реорганізації системи податкових зборів, спрямованих на поступове зниження боргового навантаження, яка зараз більш ніж у два рази перевищує обсяг національної економіки. Абе покладається на поліпшення корпоративних прибутків, незважаючи на те, що виробники зіткнулися з сильним зростанням вартості енергоносіїв у зв'язку із закриттям більшості атомних станцій у країні.

Проте головний економіст RBS Securities Japan Дзюнко Нішиока зазначив, що фактичні податкові надходження можуть відставати від прогнозів уряду.

Початковий прогноз уряду за податковими надходженнями в поточному фінансовому році становить 42,3 трлн ієн.

Для збільшення доходів Ліберально-демократична партія Абе пропонує збільшити верхню ставку податку на прибуток до 45% з поточного рівня в 40%, підвищити ставку податків на спадщину з 50% до 55%. Також передбачається заохочувати передачу багатств нового покоління, для цього пропонується знизити ставку податку на подарунки дітям і онукам.

Згідно з опитуванням газети Nikkei Абе став першим прем'єр-міністром Японії з часів Дзюн'ітіро Коїдзумі в 2001 р., рейтинг якого виріс у першому місяці після обрання. Рейтинг схвалення Абе виріс на шість процентних пунктів до 68%, що говорить про те, що більшість населення підтримує його політику.

Читайте також: У Японії рівень інфляції в 2012 р. знизився на 0,1%