ua en ru

Уряд затвердив положення про централізований банк даних з проблем інвалідності

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 16 лютого затвердив положення про централізований банк даних з проблем інвалідності. Як повідомив віце-прем'єр-міністр України - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, проект відповідної постанови було розроблено на виконання закону "Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік". Про це повідомляє прес-служба уряду.
Положенням визначається порядок створення, функціонування та ведення централізованого банку даних з проблем інвалідності як міжвідомчої автоматизованої системи для визначення потреб інвалідів та дітей-інвалідів у засобах, заходах і послугах. Це дозволить своєчасно виявляти первинних інвалідів; забезпечувати реалізацію прав інвалідів на здоровий розвиток, реабілітацію, освіту, зайнятість і т.д.; підвищити ефективність формування потреби для надання реабілітаційних заходів, засобів та послуг; вести статистичний облік інвалідів у розрізі їх прав та потреб відповідно до чинного законодавства та здійснювати контроль за витрачанням державних коштів на соціальний захист інвалідів.
Функціонування банку даних буде здійснюватися органами виконавчої влади у межах видатків на їх утримання.
У положенні чітко розмежовані повноваження операторів банку даних центрального, регіонального та місцевого рівнів.
Функції з координації діяльності операторів банку даних усіх рівнів та контроль за створенням та функціонуванням банку даних в цілому покладаються на Міністерство соціальної політики, а функції із здійснення контролю за повнотою інформації і своєчасним її внесенням до банку даних операторами місцевого рівня, технічного забезпечення роботи операторів місцевого рівня, підключення каналів зв'язку до Інтернету - на Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські держадміністрації.