ua en ru

Уряд США знову закликав українську владу звільнити Тимошенко

Уряд США знову закликав українську владу звільнити екс-премєр-міністра України, лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко. Про це йдеться в офіційній заяві Посольства США в Україні, опублікованій після зустрічі посла США в Україні Джона Теффта з Тимошенко.

Джон Теффт і заступник помічника державного секретаря США з питань демократії, прав людини і праці Томас Мелія 14 травня відвідали колишнього прем'єр-міністра у харківській лікарні і передали їй послання держсекретаря Гілларі Клінтон, в якому та висловлює занепокоєння її лікуванням.

"Уряд США, як і раніше, глибоко стурбований поводженням із пані Тимошенко й умовами її ув'язнення. Ми продовжуємо закликати українську владу, щоб вона забезпечила пані Тимошенко доступ до належної медичної допомоги. Перевезення її до лікарні під наглядом фахівця - перший позитивний крок у цьому напрямі. Ми вітаємо і рішення уряду України задовольнити прохання Держсекретаря Клінтон про надання послу США дозволу відвідати пані Тимошенко. Уряд США, як і раніше, закликає звільнити пані Тимошенко з в'язниці, так само, як і інших членів її колишнього уряду, а також повністю відновити їхні громадянські і політичні права", - йдеться в посланні.

Нагадаємо, з 9 травня Тимошенко перебуває на лікуванні в харківській лікарні "Укрзалізниці". Її лікарем призначений німецький невропатолог Лутц Хармс.

Раніше свою готовність прийняти на лікування екс-прем'єра України висловили канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент РФ Володимир Путін, а також влада Швейцарії.

Зазначимо, що 11 травня ц.р. Президент Литви Даля Грібаускайте заявила, Україні загрожує ізоляція через ситуацію з колишнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко. Вона також додала, що європейська перспектива України буде залежати від вирішення справи Юлії Тимошенко та інших політичних в'язнів.