ua en ru

Уряд створює Нацагенство для контролю за спортивними проектами

Кабінет Міністрів затвердив проект Указу Президента України про створення Національного агентства інфраструктурних проектів. Про це йдеться в Інформаційному бюлетені Кабміну.

Нове агентство буде здійснювати державну політику щодо розвитку спортивної, туристичної, транспортної та соціальної інфраструктур. Також, в документі описано вектор діяльності для проведення Континентальної першості з баскетболу у 2015 р. та отримання права на проведення зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор у 2022 р.

Під час розробки структури Нацагентства інфраструктурних проектів, як зазначають аналітики, було враховано позитивний організаційний досвід проведення Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012. Тому, нове відомство буде створено на базі Нацагентства з підготовки до Євро-2012.

Природно, що головну увагу Національного агентства інфраструктурних проектів буде приділено стадіонам та транспортній інфраструктурі. До чемпіонату Європи з баскетболу 2015 р., в якому візьмуть участь 24 кращі команди континенту, буде побудовано шість нових арен у таких містах, як Одеса (7,5 тис. місць під час спортивних змагань), Львів, Дніпропетровськ і Харків - по 6 тис. місць відповідно, в Донецьку - на 8-10 тис. глядачів, а також у Києві - на 16 тис. осіб.

У будівництво спортивних арен, які повинні стати культурно-спортивними центрами європейського рівня, приватним інвесторам і державі доведеться інвестувати близько 4,3 млрд. грн.

Як зазначають експерти, головне завдання, яке стоїть перед Національним агентством, - до 14 листопада 2013 р. (останній день подачі офіційної заявки на проведення XXIV зимових Олімпійських ігор) сформувати структурну програму для отримання права на проведення в Україні зимової Олімпіади-2022.

Попередньо в заявочному документі України на проведення зимової Олімпіади-2022 включено три місця: м. Львів, с. Тисовець (Львівська область) та с. Боржава (Закарпатська область). В липні 2014 р. Виконком Міжнародного олімпійського комітету (МОК) оголосить список міст-кандидатів - "шорт-лист". А в липні 2015 р. на засіданні МОК у м. Куала-Лумпур (Малайзія) виберуть місто, що прийматиме XXIV зимові Олімпійські ігри (всього 16 претендентів).

На думку експертів, основною статтею витрат на підготовку до Олімпіади, якщо вона відбудеться в Україні, буде будівництво і модернізація об'єктів інфраструктури. Побудувати потрібно буде навіть більше, ніж будувалося до Євро-2012, - 5 льодових палаців (для фігурного катання, хокею, шорт-треку і керлінгу) і відкрито льодовий стадіон, олімпійське селище, мультимедійний центр, гірськолижні траси і трампліни. До того ж, доведеться якісно поліпшити транспортну інфраструктуру Карпатського регіону.

За прогнозами аналітиків НОК, спортивні змагання зберуть до 100 тисяч учасників і гостей, залучать понад 500 тисяч туристів, а трансляції Ігор будуть дивитися 3 млрд. телеглядачів у всіх країнах світу.