ua en ru

Уряд сьогодні завершує аналіз того, яким угодами МС Україна може приєднатися, - Азаров

Уряд сьогодні завершує аналіз того, яким угодами в Митному союзі (МС) Україна може приєднатися. Про це сьогодні повідомив на засіданні Кабінету міністрів прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.

"На моє доручення сьогодні завершується аналіз того, в яких угод у Митному союзі Україна може приєднатися в інтересах спрощення торговельного режиму", - зазначив Азаров.

Він доручив Мінекономіки і Мін'юсту терміново підготувати питання про приєднання до угоди держав-учасників Митного союзу "Про усунення технічних бар'єрів у взаємній торгівлі з державами-учасниками СНД, які не є членами Митного союзу".

"Насамперед, ми повинні розглянути питання про приєднання до угоди держав-учасників Митного союзу "Про усунення технічних бар'єрів у взаємній торгівлі з державами-учасниками СНД, які не є членами Митного союзу". Це дуже важлива угода, оскільки Митний союз сам передбачив можливість приєднання до технічних регламентів держав, які не є учасницями Митного союзу. І навіть передбачив певні процедури. Тому доручаю Міністерству економіки і Міністерству юстиції спільно з уповноваженим уряду в Колегії Євразійського економічного союзу терміново підготувати питання про приєднання до зазначеної угоди на розгляд уряду", - заявив Азаров.

Крім того, за словами Азарова, Мінекономрозвитку і Мининфрастуктуры повинні відпрацювати питання узгодження з Митним Союзом технічних регламентів залізничного транспорту: "Наприклад, в 2014 р. набирають чинності три технічних регламенту Митного союзу щодо залізничного транспорту. Якщо вчасно не підготуватися - це може значно ускладнити підтвердження відповідності рухомого складу, виробленого в Україні, вимогам Митного союзу. Тому вже зараз Міністерство економічного розвитку і торгівлі спільно з Міністерством інфраструктури повинні працювати над цим питанням".

Азаров зазначив, що гармонізація торговельного режиму з Митним Союзом так само важлива для України, як і угода про асоціацію з ЄС.

"Наскільки важливо для майбутнього України створення зони вільної торгівлі з Європейським союзом, настільки ж важлива швидка гармонізація торговельного режиму з Митним союзом Росії, Казахстану і Білорусії. На це особливу увагу звернув Президент України. І це практичне завдання для уряду", - зазначив Азаров.

Він зазначив, що співпраця з Митним союзом має базуватися на принципах СОТ: "Протиріччя, що виникають, потрібно вирішувати на основі загальноприйнятих міжнародних норм та діючих угод".

Крім того, Азаров додав, що новопризначений представник уряду в колегії Євразес Суслов повинен постійно і ретельно відслідковувати графік набрання чинності технічних регламентів та інших норм, які поетапно вводить Митний союз.