ua en ru

Уряд РФ розгляне 17 листопада проект держпрограми освоєння російського шельфу до 2030 року

Уряд РФ повинен розглянути 17 листопада проект держпрограми освоєння російського шельфу до 2030 року. Документ повинен лягти в основу перспективних нафтогазових проектів у країні, зокрема за участю іноземних інвесторів. Програма припускає вкладення в шельф 6-7 трлн руб., зокрема більше 1 трлн руб. з бюджету. Держава при цьому готова полегшити життя інвесторів, ввівши для них ряд податкових і митних пільг, а також частково спростивши доступ на шельф для російських приватних компаній. Але серйозні обмеження для іноземців збережуться, пише "Комерсант-Україна".

Держпрограма розрахована до 2030 року і покликана забезпечити "енергетично безпечний розвиток національної економіки" за рахунок видобутку на шельфі до цього моменту 40-80 млн тонн нафти і 190-210 млрд кубометрів газу в рік. Це 8-16% нинішнього рівня видобутку нафти і 32-35% видобутку газу в Росії. В цілому за період об'єм накопиченого видобутку нафти і конденсату складе 380-1250 млн тонн (без урахування проектів СРП), газу - 1-2,6 трлн кубометрів.

З 6,5 млн кв. км. російської акваторії не менше 4-4,4 млн "є чітко перспективними на нафту і газ" без урахування вирішення проблем встановлення зовнішнього кордону (ресурси, що видобуваються, на даний момент складають тільки 8%). Геологічну вивченість шельфу в Мінприроди визнають різною: більше всього інформації зібрано про західно-арктичний регіон і далекосхідний (особливо в районі Сахаліну), а менше всього - про східно-арктичний. При цьому на даний момент державним балансом враховано тільки 25 нафтових родовищ і 44 газових. По нафті їх загальні запаси по категорії С2 оцінюються в 595 млн тонн, а по газу - 3,5 трлн кубометрів.