ua en ru

У РФ опубліковано розпорядження про запуск з Байконуру українського КА "Либідь"

Уряд Російської Федерації (РФ) опублікувало розпорядження №31-р від 18 січня 2014 р. про забезпечення запуску українського космічного апарату "Либідь" з космодрому Байконур.

Уряд Російської Федерації (РФ) опублікувало розпорядження №31-р від 18 січня 2014 р. про забезпечення запуску українського космічного апарату "Либідь" з космодрому Байконур. Про це повідомляє прес-служба уряду Росії.

"Дозволити Міноборони Росії використовувати на договірній основі космічні системи та комплекси військового призначення та
залучати особовий склад військових частин для забезпечення запуску з космодрому Байконур ракетою-носієм "Зеніт-3SLБФ" з розгінним блоком "Фрегат-СБ" телекомунікаційного космічного апарату "Либідь" (Україна)", - йдеться в повідомленні.

Проект розпорядження про проведення запуску з космодрому Байконур ракетою-носієм «Зеніт-ЗSLБФ» з розгінним блоком "Фрегат-СБ" космічного апарату (КА) телекомунікаційного призначення "Либідь" раніше був внесений Роскосмосом. Документ підготовлений відповідно до законом РФ "ПРО космічної діяльності".

Сертифікатом кінцевого користувача на КА "Либідь" підтверджується, що зазначений КА буде використаний виключно для невійськових комерційних цілей.

Запуск КА "Либідь" забезпечується фахівцями Роскосмосу під керівництвом Державної комісії з проведення льотних випробувань засобів виведення космічних апаратів.

Після виведення КА на задану орбіту він буде включений в національний реєстр України.

Згідно з повідомленням, ракета-носій "Зеніт-3SLБФ", розгінний блок "Фрегат-СБ" і КА "Либідь" виготовлені за рахунок позабюджетних джерел. Підготовка і запуск КА також фінансуються з позабюджетних джерел.

Для забезпечення запуску КА "Либідь" ракетою-носієм "Зеніт-3SLБФ" з розгінним блоком "Фрегат-СБ" необхідно використання наземних вимірювальних пунктів, що перебувають у віданні Міноборони Росії, залучення особового складу військових частин військ повітряно-космічної оборони, яке експлуатує ці засоби, для надання послуг при здійсненні цього запуску.

Розпорядженням дозволяється Міноборони Росії використовувати на договірній основі космічні системи та комплекси військового призначення та залучати особовий склад військових частин для забезпечення цього запуску.