ua en ru

Уряд схвалив законопроект по боротьбі з патентним тролінгом

Уряд схвалив законопроект по боротьбі з патентним тролінгом Фото: в Україні посилять боротьбу з патентним тролінгом

Найближчим часом законопроект буде подано на розгляд Верховної Ради

Кабінет міністрів підтримав проект закону, який передбачає удосконалення правового захисту інтелектуальної власності та боротьбу з так званим "патентним тролінгом". Про це йдеться в повідомленні Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

"Патентним тролінгом" називають діяльність компаній, які реєструють промислові зразки на відомі форми виробів, а потім вимагають від компаній сплати "роялті" за використання цих об'єктів в комерційних цілях.

Законопроект передбачає, що буде створена можливість адміністративного оскарження в Апеляційній палаті виданих патентів на промислові зразки. Для них також пропонують запровадити додатковий критерій охороноздатності - індивідуальний характер об'єкта, який пропонується охороняти патентом. Прийняття законопроект також створить можливість реєстрації колективної торговельної марки. Крім того, подавати заявку на патент можна буде в електронній формі.

"Зараз патентні тролі можуть блокувати ввезення найпростіших товарів (наприклад, вішалок або планшетів) з-за одержання патенту та внесення його в митний реєстр об'єктів інтелектуальної власності. Ми пропонуємо реальний механізм протидії цьому", - прокоментував документ заступник міністра економіки Михайло Титарчук.

Найближчим часом подадуть законопроект на розгляд Верховної Ради.

Нагадаємо, влітку минулого року Кабмін ліквідував Держслужбу інтелектуальної власності.