ua en ru

Уряд Нігера готовий видати Сааді Каддафі Гаазькому трибуналу

Уряд Нігера готовий видати сина Муаммара Каддафі Сааді Міжнародному кримінальному суду в Гаазі, якщо буде висунуто таку вимогу. Про це заявив прес-секретар уряду Нігера Мару Амуд.

"Наша позиція залишається колишньою - ми передамо Сааді Лівії тільки тоді, коли будемо впевнені, що там його чекає незалежне і неупереджене правосуддя", - заявив він. При цьому він додав, що Каддафі екстрадований до Лівії не буде.

До теперішнього моменту влада Нігеру надавала Сааді Каддафі притулок з гуманітарних міркувань, проте напередодні він був заарештований.

Приводом для арешту сина полковника стало інтерв'ю телеканалу Al Arabiya, в якому він зазначив, що має намір повернутися до Лівії "в будь-яку хвилину", оскільки перебуває в тісному контакті з лівійською опозицією і готовий очолити повстання проти Перехідної національної ради (ПНР) Лівії. За його словами, рух прихильників поваленого полковника охопить всю країну, а віддані його батькові люди є навіть в ПНР.

Після цього Перехідна національна рада Лівії знову зажадала від уряду Нігера негайно видати Сааді Каддафі.

Нагадаємо, 38-річний Сааді Муаммар Каддафі - третій син колишнього лівійського диктатора, професійний футболіст, президент Лівійської футбольної федерації, підприємець, а під час торішньої громадянської війни - успішний командувач в тодішніх урядових збройних силах. Ще у вересні минулого року, коли війна тривала, він втік до Нігер. Інтерпол видав ордер на арешт Сааді Каддафі після звернення нової влади Лівії, яка розшукує його за звинуваченням в "силовому присвоєння власності і в збройному залякуванні під час його головування в Лівійській футбольній федерації". Президент Нігера заявляв, що його країна надасть синові Каддафі притулок.