ua en ru

Уряд Лівії заперечує використання касетних бомб

Прихильники Муаммара Каддафі заперечують використання касетних снарядів при атаці на Місурату, передає телеканал euronews. Мова йде про заборонені міжнародною конвенцією боєприпаси з великим радіусом ураження. Така бомба може здетонувати через багато років.

"Ми вимагаємо, щоб вони представили докази того, що ми використовуємо ці бомби. Докази повинні залишатися протягом декількох днів і навіть тижнів. Ми знаємо, що міжнародна коаліція має намір посилити свою присутність у нашій країні. Тому ми не можемо так чинити. Ми не можемо робити того, що може нас скомпрометувати", - заявив спікер лівійського уряду Муса Ібрагім.

З табору заколотників надійшли повідомлення про те, що в суботу сили М.Каддафі з новою силою обстріляли Місурату. На цей раз, за їхніми словами, було випущено близько 100 ракет системи "Град". Три людини загинули, десятки поранені. Мирні жителі намагаються покинути охоплене боями місто і відправляються в Бенгазі.
За деякими даними наступна мета урядових військ - Адждабія, яка знаходиться в 160 км від Бенгазі.

У планах опозиції - захоплення нафтового міста Брега. У найближчі дні за підтримки міжнародної коаліції вони мають намір відновити над ним контроль. По дорозі, що сполучає Адждабію і Брегу, їм вже вдалося практично впритул підійти до мети.

З 15 лютого 2011 р. у Лівії почалися масові акції протесту проти режиму М.Каддафі. Країна розділилася на дві частини. На заході М.Каддафі, як і раніше користується серйозною підтримкою, однак схід в масі своїй виступає проти нього. Протиборство сторін вилилося у громадянську війну.

17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє авіації М.Каддафі здійснювати польоти над лівійською територією, заявивши, що правитель країни бомбить з повітря мирних громадян. Після цього по військовим і промисловим об'єктам, які знаходяться під контролем сил М.Каддафі, почала наносити авіаудари міжнародна коаліція. Через деякий час командування коаліцією взяло на себе НАТО.