ua en ru

Уряд Литви прийняв рішення про банкрутство банку Snorаs

Сьогодні до Вільнюського окружного суду направлено клопотання уряду Литви про порушення процедури банкрутства банку Snorаs, повідомило Литовське радіо. При цьому застраховані внески буде повернуто клієнтам до Нового року (до 100 тис. євро), а виплати більших внесків по термінах залежатимуть від продажу майна банку, говориться в повідомленні. Банкрутство Snorаs ініціював Центральний банк Литви.
На позицію литовського Центробанку вплинула оцінка майнової ситуації в Snorаs. Адміністратор монетарного відомства встановив, що активи банку скоротилися приблизно на 3,4 млрд літів (близько 1 млрд євро), заявив голова правління Банку Литви Вітас Васіляускас. Він уточнив, що недостача виявлена і в частині внесків, і цінних паперів, і резервів.
За його словами, Центробанк, оцінивши ситуацію, прийшов до висновку про те, що Snorаs вже не зможе успішно функціонувати. Для цього йому потрібно було б відкладати в резерв 40% коштів, що стало неможливим у зв'язку з тим, що розмір внесків знизився на 80%. Тому для платників податків найбільш економічним варіантом вирішення цієї проблеми є процедура банкрутства.
Голова литовського Центробанку закликав вкладників банку не хвилюватися, не писати ніяких заяв і чекати повідомлень з боку тимчасової адміністрації банку.
Міністр фінансів Литви Інгріда Шимоніте уточнила, що повернення грошей може початися вже через 20 днів. Саме такий термін визначений в законі (термін може бути продовжений лише на 10 днів). Міністр також відзначила, що коштів від реалізації майна повинно вистачити на покриття гарантованих внесків.
За словами члена правління Банку Литви Вайдевутіса Гералявічюса, вірогідність продати Snorаs сьогодні невелика. На його думку, затягування з банкрутством тільки погіршило б ситуацію і репутацію банку, а також призвело б до зайвих витрат. Тому банкрутство визнали оптимальним варіантом.