ua en ru

Уряд Китаю видаляє пости в пам'ять лауреата Нобелівської премії миру Сяобо

Уряд Китаю видаляє пости в пам'ять лауреата Нобелівської премії миру Сяобо Фото: Лю Сяобо (flickr.com-nobelpeacecenter)

Урядові ЗМІ в основному проігнорували новину про смерть лауреата

У Китаї уряд видаляє пости в соціальних мережах к пам'ять лауреата Нобелівської премії миру, правозахисника Лю Сяобо, який помер 13 липня від раку печінки. Про це повідомляє ряд ЗМІ, серед яких The New York Times і CNN.

Так, за інформацією NYT, цензурі піддаються пости з підписом R.I.P (rest in peace - спочивай з миром, - ред.) або супроводжуються співчуваючими емоджі. Зазначено, що подібні пости видаляються у популярній серед китайських користувачів соціальній мережі Weibo. При цьому на багатьох інших сайтах з пошуку Лю Сяобо не відображаються результати.

Відзначається, що люди, які підтримують Сяобо, знаходять способи висловлювати своє співчуття. Так, деякі розміщують на своїх сторінках у соцмережах зображення порожнього стільця у пам'ять про Нобелівську церемонію 2010 року, коли правозахисник не зміг на ній бути, тому що перебував у в'язниці. Видання підкреслює, що через вилучення навіть згадки Лю Сяобо в соцмережах користувачі розміщують на своїх сторінках зображення з цифрами 1955-2017 (роки життя правозахисника, - ред.).

При цьому за даними CNN, влада Китаю блокує зображення з запаленою свічкою як символ пам'яті, а також цензурують пошукові запити, пов'язані з ім'ям дисидента або ті, що містять його відомі цитати. У країні також блокується CNN, коли в ефірі з'являються сюжети зі згадуванням правозахисника.

Підкреслюється, що урядові ЗМІ в основному проігнорували новину про смерть правозахисника, при цьому англомовні видання, які все-таки їх опублікували, випустили замітку з великим бекграундом про "злочинне" минуле лауреата.

Нагадаємо, у Лю Сяобо була поліорганна недостатність, і лікарям не вдалося врятувати його життя. Незадовго до смерті у правозахисника був діагностований рак печінки в термінальній стадії, стан його здоров'я погіршився.

Правозахисник був засуджений за звинуваченням у підбурюванні до підриву державного ладу. Незадовго до смерті його звільнили з в’язниці.