ua en ru

Уряд Іспанії відмовив у проведенні референдуму про відокремлення Каталонії

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой відмовив лідеру Каталонії Артура Масу в проханні дозволити проведення референдуму, який дозволив би північно-східній частині країни відокремитися від Іспанії.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой відмовив лідеру Каталонії Артура Масу в проханні дозволити проведення референдуму, який дозволив би північно-східній частині країни відокремитися від Іспанії, передає Associated Press.

"Зв'язки, які з'єднують нас, не можуть бути скасовані без величезних витрат", - відповів Рахой у листі, адресованому Масу. Він зазначив, що замість цього двом політикам слід провести переговори.

Згідно Конституції Іспанії, призначити референдум може тільки центральний уряд. На початку року парламент Каталонії прийняв декларацію про суверенітет, проте в травні її дію припинив Конституційний суд Іспанії.

Між тим, понад 1 млн чоловік виступили з вимогою незалежності Каталонії. 11 вересня 2013 р. вони влаштували акцію, взявшись за руки і утворивши 400-кілометровий живий ланцюг по всьому регіону.

Згідно з проведеним опитуванням, половина жителів Каталонії виступає за незалежності, інша половина - за збереження поточного статусу. Разом з тим, якщо постане питання про отримання незалежності ціною виходу з Євросоюзу, то більшість мешканців мають намір заблокувати ініціативу.

Зазначимо, що на частку Каталонії припадає до чверті від обсягу ВВП Іспанії. При цьому місцева адміністрація виявляє різке невдоволення тим, як Мадрид розпоряджається податками і вирішує, яку частку повертати назад до бюджету регіону. Прихильники незалежної Каталонії наполягають, що поодинці регіон якщо б і був зачеплений кризою, то дуже швидко оговтався від нього.