ua en ru

Уряд і Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" підписали меморандум про співпрацю

Уряд і Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" підписали меморандум про співпрацю Фото: під час підписання меморандуму (прес-служба)
Автор: РБК-Украина

Документ підписано у присутності президента України Володимира Зеленського

З нагоди 79-ї річниці трагедії Бабиного Яру, український уряд і Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" підписали Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю.

Про це повідомляє Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр".

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко і член Наглядової ради Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр", один з донорів проекту - президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер у присутності президента України підписали Меморандум про співпрацю.

Підписання відбулося безпосередньо на місці майбутнього меморіалу відразу після церемонії вшанування пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру і відкриття масштабної аудіовізуальної інсталяції, яку представив Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр".

Під час обговорення меморіалу президент Володимир Зеленський заявив, що не можна забувати трагедію Бабиного Яру.

"Ми розуміємо, що це історія не тільки України і єврейського народу, це трагічна історія всього світу. Люди, особливо молодь, повинні мати можливість прийти і побачити місце, де були розстріляні тисячі євреїв, щоб усвідомити одну з найбільших трагедій ХХ століття. Ми всі повинні розуміти, що повтору цього не можна допустити ні в сучасному світі, ні в майбутньому", - зазначив він.

У меморандумі зазначено, що збереження і відновлення пам'яті про трагедію Бабиного Яру, як символу Голокосту та інших трагедій періоду Другої світової війни, є невід'ємною складовою пам'яті єврейського народу, національної пам'яті українського народу, а також інших народів світу, які стали жертвами та свідками злочинів нацистського режиму.

Вітаючи і підтримуючи ініціативу та створення Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр", обидві сторони визнали необхідність об'єднання зусиль українського суспільства, держави, міжнародного співтовариства, міжнародних і українських організацій, що займаються дослідженням і вивченням Голокосту і трагедії Бабиного Яру, спрямованих на збереження та відновлення історичної пам'яті, щоб вона стала постійним нагадуванням про ціну, яку люди платять заради миру.

Уряд і Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" підписали меморандум про співпрацю

"Це не можна назвати лихом, подібним урагану або повені. Це було одним з найбільш масових вбивств в історії. Але потім було вчинено ще один злочин - злочин приховання і забуття, щоб світ ніколи про це не дізнався. Ось чому сьогоднішня церемонія настільки важлива. І ось нарешті ми підходимо до моменту, коли цим змученим душам нарешті буде віддано шану пам'яті у меморіальному музеї Голокосту світового рівня", - підкреслив під час підписання Меморандуму Рональд Лаудер.

У ході урочистої церемонії Зеленський також взяв участь у відкритті масштабної аудіовізуальної інсталяції, присвяченої пам'яті жертв Бабиного Яру.

Інсталяцію на території урочища з нагоди 79-ї річниці трагедії представив Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр". Церемонію відкриття підготував український театральний режисер Влад Троїцький. Автор ідеї та концепції інсталяції - україно-британський медіахудожник Максим Демиденко. Над створенням інсталяції працював колектив представників з України, Ізраїлю, США, Великобританії.

В основі інсталяції символ Древа Життя, який зустрічається у більшості релігій і міфологій світу. Трагедія Бабиного Яру показує, як легко це Дерево може бути знищено, а його гілки зламані. Колони прострелені сотнею тисяч куль того ж калібру, від яких загинули люди в Бабиному Яру. Інсталяція діє 24/7 і вночі крізь кульові отвори проходить світло і звук пам'яті.

Крім того, на території урочища до Дня пам'яті жертв Бабиного Яру встановлені монокуляри, в які вмонтовані найбільш відомі фотографії Бабиного Яру, зроблені німецьким військовим фотографом Йоханнесом Хелі в наступні дні після розстрілів 29-30 вересня 1941 р. Завдяки цим монокулярів тепер кожен відвідувач зможе побачити, як виглядала ця територія 79 років тому.

Нагадаємо, раніше "Меморіальний центр Голокосту Бабин Яр" та ізраїльський національний меморіал катастрофи і героїзму Яд Вашем підписали угоду про співпрацю, що передбачає обмін архівною інформацією про жертв розстрілів у Бабиному Яру.

Раніше посол Ізраїлю в Україні Джоел Ліон заявив, що держава Ізраїль також підтримує починання міжнародних донорів з будівництва меморіалу Голокосту на території Бабиного Яру в Києві.